Invigning av MIT-place
Konfetti i mängd flög ut i luften när rektor Hans Adolfsson, Umeå universitet, invigde fokusmiljön MIT-place, med att klippa invigningsbandet som bestod av en nätverkskabel.

Rektorsglitter invigde mötesplats för digital teknik

En rektor i silverglitter, ett starkt rockband och tal av forskare. MIT-place vid Umeå universitet vill samla forskare, studenter och företag.

Fokus i den nya miljön MIT-place ligger på digital teknik med datavetenskap, informatik, matematik och statistik som ämnesområden. Här kommer att vara en arena för möten mellan utbildning, forskning och näringsliv, menade universitetets rektor Hans Adolfsson i sitt invigningstal.

– Vi måste använda oss av ny teknik för dagens campusmiljö. Vi behöver det för forskning, för utbildning och samverkan. Vi behöver miljöer där vi kan mötas, miljöer som MIT-place, sade rektor Hans Adolfsson innan han med en avbitartång klippte av invigningsbandet som passande nog för miljön utgjordes av en nätverkskabel.

Under invigningsdagen deltog ett stort antal forskare från institutioner i MIT-huset som exempelvis Helena Lindgren och Lars-Erik Janlert från Datavetenskap, Karin Danielsson och Mikael Wiberg från Informatik, Martin Servin, UMIT Research Lab och Martin Rosvall, ICE-Lab. Sofia Seifarth, från Visualiseringscentrum i Norrköping medverkade också.


En av huvudtalarna under invigningen av MIT-place var Sofia Seifarth, från Visualiseringscentrum i Norrköping. På bilden tillsammans med Marlene Johansson, Sliperiet (till vänster). I bakgrunden syns på scen Mats Johansson, facilitator för MIT-place.

 


En av talarna var André Massing, till höger, från Institutionen för matematik och matematisk statistik.

 


Stort intresse bland deltagare under invigningen av MIT-place.

 


Karin Danielsson, Informatik, i panelen tillsammans med Thomas Hellström, Datavetenskap, Johan Hallqvist, Etnologi, Rebecka Janols, Institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering/Datavetenskap, samt Juan Carlos Nieves, Datavetenskap.

 


Mats Johansson, facilitator för MIT-place i samtal med Pedher Johansson, prefekt för Datavetenskap.

 


Ulf Hedestig, Informatik, tillsammans med Göran Landgren, även han Informatik.

 


Mat fanns till alla som önskade.

 


Pedher Johansson, prefekt för Datavetenskap, glad över invigningen av MIT-place.

 


Martin Rosvall berättade om verksamheten vid ICE-Lab.

 


Lars-Erik Janlert, Datavetenskap, var en av dagens huvudtalare.

 


Helena Lindgren, Datavetenskap, var moderator under invigningen.

 


Invigningsdagen avslutades starkt på scen av Plan B.

 


Text av: Mikael Hansson

Publicerad: 3 maj, 2017Dela artikel:

Text av:

Publicerad:

Facebook

Mikael Hansson

3 maj, 2017