Agila Ume
Intensiv diskussion kring agila metoder. Från vänster: Christina Skaskiw, Mattias Persson, Markus Örebrand, Markus Tenghall och Mårten Hedborg.

Rikskonferens i Umeå för datatjejer

Mer än hundra datatjejer väntas till Umeå i början av 2013 när föreningen DataTjej bjuder in till rikskonferens för tjejer som pluggar på landets it-utbildningar.

Västerbottens Kuriren uppmärksammar i en stort uppslagen intervju Evelina Fagertun, en av Umeås unga kvinnor som läser it och data på universitetet. Evelina går civilingenjörsprogrammet för interaktion och design och är just nu aktuell som projektledare för
konferensen DataTjej 2013.

– Vi går hela tiden och tänker på vad vi kan göra bättre, det känns så himla kul att få arrangera konferensen, har Evelina Fagertun tidigare sagt i en
intervju här på InfoTech Umeå.

I Västerbottens Kuriren berättar hon om sitt liv som it-student och varför hon valde den banan. Hon kommenterar också arbetet med DataTjej 2013.

Skapa nätverk

– Syftet är att vi ska skapa och stärka nätverken för tjejer som pluggar it… det är fortfarande få tjejer på gymnasiet som är intresserade av it-utbildningarna, vi vill öka intresset, förklarar Evelina.

– Och det är viktigt att stärka de tjejer som faktiskt har valt att arbeta med it, fortsätter hon.

Arbetet nu under hösten består i en mängd av uppgifter för att ro konferensen i land och Evelina är långt ifrån ensam om att jobba med det. Projektgruppen i Umeå består av ett tiotal studenter som nu satsar av sin fritid för ett lyckat arrangemang den 7 – 9 februari 2013.

Engagerad projektgrupp

Förutom Evelina
ingår i projektgruppen
även IdaMaria Harnesk, vice projektledare, Fanny Lindborg, ekonomiansvarig, Anna Palmér och Mikaela Berg, företagsansvariga, Anna Viklund och Sofia Papworth, tryck och kommunikation, Unn Swanström, Camilla Winka och Johanna Liljedahl, eventansvariga, Elin Nilsson, deltagaransvarig, Malin Jofjärd, boendeansvarig, och Nina Runeke, fika- och funktionärsansvarig.