Robottävling
Malin Bosaeus, WSP och jurymedlem i årets Robottävling vid Umeå universitet. Här tillsammans med lag AEM som tagit fram en robot i trä. Från vänster Max Åstrand, Alexander Olsson, Martin Hansson, Daniel Johansson och Elin Eriksson.

Robottävling visar på framtiden

Robotar blir vanligare i framtiden och kommer att förändra arbetsmoment hos företag, menar Malin Bosaeus, WSP. Nyligen ingick hon i juryn för den robottävling som anordnades inom Teknisk fysik vid Umeå universitet.

Nio lag, varav ett gymnasielag från Minervaskolan, har i ett par månader byggt robotar inför Teknisk Fysiks Robottävling 2015 vid Umeå universitet. Dagarna innan tävlingen var insatsen extra febril för lagen. Något lag hade arbetat från sju på morgonen till två på natten de tre sista dygnen. Flera lag satt uppe till fem på morgonen tävlingsdagen för att få till de sista funktionerna.

Robotarna skulle klara av att röra sig utefter en bana med uppgift att skjuta in kulor i boxar, trycka på knappar för att släcka lampor och plocka flaggor från sina motståndare.

Robotar allt mer vanliga

I juryn för tävlingen ingick Malin Bosaeus från teknikkonsultföretaget WSP, och hon menar att robotar kommer att bli allt mer vanliga i framtiden, inte minst på byggarbetsplatser.

– Vi tror att mycket av det som görs idag som exempelvis projektering kommer att göras mer av robotar. Vi människor kommer att jobba med andra saker. Vi ser redan nu att det här förändrar våra arbetssätt, säger Malin Bosaeus.

– Vi har ett traineeprogram inom WSP och i år handlar det mycket om digitalisering och framtiden. Vi ser att mycket av det vi gör idag kommer att göras av robotar i framtiden så därför tycker vi det är spännande att se vad som händer här på Teknisk fysik, fortsätter Malin Bosaeus.

Vinnare av Robottävlingen 2015 blev El Capitan och laget tog därmed hem priset en 3D-skrivare. Best in show blev lag Golem. Konferencier för tävlingen var Patrik Norqvist från Teknisk fysik.

 

Robottävling
Tre exempel på robotar som ingick i Robottävling 2015 vid Teknisk fysik, Umeå universitet.

Text och foto: Mikael Hansson