Niklas Jonsson rymdinkubator
Niklas Jonsson, vd för Almi Företagspartner Nord, är med och stöttar arbetet med en rymdinkubator för startups som siktar på ny rymdindustri.

Rymden kan ge startups nya affärer

En ny rymdinkubator vill att startups i hela Sverige ska satsa på rymdtekniska lösningar för problem både på jorden och i rymden.

Fredagen den 18 december går startskottet för den första rymdinkubatorn i Norden. Då invigs ESA-BIC Sweden. Huvudman för den nya rymdinkubatorn är Arctic Business Incubator som har kontor i Skellefteå, Luleå och Kiruna. Satsningen skall stödja 40 startups över en 5-årsperiod och sker tillsammans med Uppsala Innovation Centre och Innovatum i Trollhättan .

Dessa startup-bolag kommer förutom rådgivning och tillgång till experter kunna få 50 000 euro för utveckling av nya produkter och tjänster. Den nya rymdinkubatorn i Sverige kommer att komplettera de elva rymdinkubatorer som redan finns i Europa.

Initiativet till ESA-BIC Sweden togs av Rymdstyrelsen (SNSB) och ESA samt att inkubatorer från Sveriges tre rymdregioner gick samman för att utföra detta. ESA-BIC Sweden stöds även av Almi Företagspartner Nord, Väst och Uppsala samt Vinnova.

– Det är fantastiskt spännande få vara med och skapa Sveriges första startupsatsning för rymden. Vi har en mycket spännande utveckling i vår region inom rymdsektorn, säger Jens Lundström vd Arctic Business Incubator.

Även Almi ser stora möjligheter i rymdteknik och startups.

– Att vara med i denna satsning tycker vi är en viktig prioritering då vi ser ett växande affärsområde som vi tror kan ge bra affärsidéer för framtiden, säger Niklas Jonsson, VD Almi Företagspartner Nord.