Så blir framtidens digitala Umeå. Johannas Hörnberg, Västerbottens läns landsting, Magnus Sundell, Ålö, och Åsa Fällman, Umeå kommun, var med och spanade på Sogetis event.
Så blir framtidens digitala Umeå. Johannas Hörnberg, Västerbottens läns landsting, Magnus Sundell, Ålö, och Åsa Fällman, Umeå kommun, var med och spanade på Sogetis event.

Så blir framtidens digitala liv

Sogeti i Umeå har arrangerat ett event för att spana in i Umeås digitala framtid. På plats i Umeå var Sogetis globala teknikchef Michiel Boreel.

Vad kan vi göra för att Umeåborna ska vara lyckliga 2050 med digitala lösningar som verktyg? Och vad är egentligen digital lycka?

Det var några av de frågor som drygt 20 beslutfattare inom Umeå näringsliv och offentlig sektor försökte svara på förra veckan. Sogeti i Umeå arrangerade ett event som syftade till att spana in i Umeås digitala framtid. Umeå kommuns tillväxtmål på 200 000 invånare 2050 var utgångspunkten för samtalet.

På plats i Umeå var Sogetis globala CTO Michiel Boreel som presenterade delar av sina senaste rön kring digital lycka och hur företag och offentlig verksamhet kan bidra. En tankeväckande föreläsning med många spännande och inspirerande insikter.

Efter föreläsningen var det dags för workshop med den utmanande frågan: Vad behöver vi göra för att Umeås medborgare skall vara lyckliga 2050 med digitala lösningar som verktyg?

– Vi ville utmana deltagarna till att vara innovativa och kreativa. Att tillsammans fundera över vår gemensamma framtid. Hur kan digitalisering bidra till att vi i framtiden inte bara är fler utan också lyckligare? säger Patrik Bernhardsson från Sogeti, som var ansvarig för eventet.

Fantasifulla idéer för framtiden

Lotta Strömland, höll i workshopen och lät deltagarna jobba med tio års fokus i taget. Siktet var 2050, dvs 32 år framåt.

– När man räknar 32 år bakåt i tiden känns det nära i tid och 2050 är avlägset. Men det är bara 32 år från nu och det vi gör idag får effekter då. Vi ville få deltagarna att tänka fritt och lyfta blicken.

– Det var enkelt att tänka sig in i hur framtiden ser ut om tio år, det fanns många idéer på lösningar för både företag och människors vardagsliv. Digitala lösningar som kan underlätta vår tillvaro. Men redan 15 år framåt i tiden var det svårt att förutse hur vi kommer att leva och vad som är viktigt för oss, fortsätter Lotta Strömland.

År 2028 gissar workshopdeltagarna att man har bra lösningar på vardagsproblem som trafikstockningar, blanketter och administration. Enkelhet är fokus i interaktionen. Offentlig förvaltning kommer att ha fokus på att inte slösa medborgarnas tid, genom att t ex inte fråga om sådant man redan har information om – ”Umeå – not wasting our time”.

År 2038 gör vi våra egna organ och har självvårdande kläder. Vi lever resurssnålt, återvinner mer och det finns en digital kompass för moral och etik.

År 2048 är svårt att sia om, men det finns digitala minnen av oss som hunnit gå bort. Våra barn och barnbarn kommer då att kunna se hur det var och uppleva 2028. Vi har också fått ett resecentrum för resor till Mars.

Tänka tillsammans

Charlotta Erlandsdotter Berglund, CTO Fältcom, var en av deltagarna:

– Det bästa med dagen var samtalen. Det är sällan man lyfter blicken så långt i sin vardag. Det är väldigt viktiga frågor.

Sören Berglund, CIO på Umeå universitet, upplevde diskussionerna kring digital lycka och framtiden i Umeå som intressanta och spännande:

– Man får lite mer spänst i sina egna tankar och man får byta idéer med andra människor. Det ger mig nya infallsvinklar som jag kommer att kunna använda i mitt vanliga arbete.

Johannes Hörnberg, IT-chef på Västerbottens läns landsting:

– Ett bra forum, viktigt och intressant att mötas och tänka tillsammans.

Även Jörgen Carlsson, affärsutvecklare på Umeå Energi håller med:

– Det är otroligt givande att få lyssna på Michiel Borell. Det var ju fantastiskt. Att kunna se de här frågorna ur ett längre tidsperspektiv är viktigt.


Text av: Mikael Hansson

Publicerad: 21 juni, 2018Dela artikel:

Text av:

Publicerad:

Facebook

Mikael Hansson

21 juni, 2018