Kung Fury
Hitta storyn bakom storyn. Jesper Åström och Jonathan Gustavii fick uppdraget att få en viral succé för musikvideon till Kung Fury.

Så fick Kung Fury digitalt genomslag

Hitta storyn om storyn, berättelserna som blir till snackisar på internet. Det var den digitala taktiken som gjorde musikvideon till filmen Kung Fury en internationell succé.


Webbdagarna
i Göteborg, med närmare 700 deltagare på konferensen, är intresse stort för hur kampanjer och aktiviteter på internet kan leda till affärer. Ett av föredragen handlar om hur sociala medier gav grunden till att göra Umeåfilmen Kung Furys
musikvideo True Survivor
med David Hasselhoff till en internationell succé med över 18,5 miljoner visningar på Youtube.

Paret som fick i uppgift att skapa en viral framgång kring Kung Fury var digitala taktikerna Jesper Åström och Jonathan Gustavii. Uppdraget kom från Universal Music, som ansvarade för musikvideon.

– Men några övergripande mål fick vi inte förutom att vi skulle ordna många titts och streams, berättar Jesper Åström för publiken på Webbdagarna.

Hitta storyn om storyn

Det fanns också ytterligare en utmaning. Musikvideon var försenad in i det sista och blev inte klar förrän dagen innan den skulle ha premiär. Det innebar att Jesper och Jonathan fick sätta igång med sitt arbete utan att vara riktigt säkra på hur slutprodukten skulle se ut.

– Det vi ville hitta var storyn om storyn och flera ”visste du att”, säger Jesper Åström.

Det handlade om att skapa snackisar utifrån filmen, gärna utifrån någon detalj där människor kunde berätta för varandra utifrån frågan ”Visste du att”.

– Så vi följde med på inspelningen och pratade med alla inblandade för att hitta vad som kan vara intressant för andra att veta, förklarar Jonathan Gustavii.

De fann också vad de sökte även om inte alla berättelser de grävde fram höll hela vägen. Men storyn om bilen i musikvideon, en Lamborghini -kopia som tagit tio år att bygga gav många klick tillbaka, inte minst eftersom de med artiklar i media om denna bil lyckades nå en helt annan publik än de som redan upptäckt Kung Fury.

Bodybuilder community

Ett annat exempel var Andreas Cahling, en 63-årig bodybuilder som spelar guden Tor i både musikvideon och filmen Kung Fury. Berättelsen om honom nådde ut till bodybuilding-communities och gav också där en helt ny målgrupp.

Förutom att på detta sätt hitta storyn om storyn och plantera dessa hos media arbetade Jesper och Jonathan mycket med sociala medier. Reddit visade sig bli en stark grundstomme där hundratusentals nåddes. Båda erkänner de att det kan vara svårt att veta hur utfallet blir av sociala medier, men taktiken är ”bara kör”. Går det fel så prova en annan väg.

Byggstenarna

Vilka byggstenar blir då de viktigaste i en kampanj? Här är några som Jesper Åström och Jonathan Gustavii håller fram.

Nätverken
Identifiera de viktiga nätverken som ska nås. Dina egna räcker inte, och för att hitta rätt måste du prata med människor, möta dem, mejla, ta riktiga kontakter. Helt enkelt göra fotarbetet bra.

Storyn om storyn
Du måste både engagera och aktivera, gärna genom att plocka fram en detalj som du kan få människor att prata om.

48 timmar
Det viktiga arbetet görs direkt efter publiceringen av produkten. Då gäller det att hänga på, eller som Jesper Åström säger ”efter första publiceringen sover du inte på 48 timmar”.

Mejla
Mejl lever och fungerar fortfarande, menar de båda digitala taktikerna. Att skriva text i mejl text är ”ditt starkaste verktyg för att övertyga”.

Text och foto: Mikael Hansson