Skogsmaskin

Så förändrades skogsbruket

Från uttrycket ”ingen man på backen, ingen hand på virket” till framtidens ”ingen man i maskin, ingen hand på spakarna”. Här är berättelsen om skogsbrukets förändring där it har en viktig del.

Cranab och Indexator är två framgångsrika bolag som med rötterna i Västerbottens skogsbruk varit med och förändrat det slitsamma kroppsarbetet i skogen till en högteknologisk it-intensiv industri.

Nu finns berättelsen nedskriven om hur dessa och andra regionala företag som Oryx Simulations varit med i den stora förändringen av skogsbruket.  

Resan tar sin början på 1960-talet med de första kranarna som kunde lasta stockar på timmervagnen. Idag är tekniken så avancerad så avancerad att det är en stor fördel om man kan utbilda förarna i träningssimulatorer, något som Oyx bidragit med.

Utgångspunkten var att man inte kan låta en gröngöling sätta sig bakom spakarna och joysticken i en skogsmaskin som kostar uppemot fyra miljoner. Då är det billigare och mer effektivt att låta de blivande operatörerna lära sig köra i en simulator istället för verkligheten.

Dessutom räcker det med ett tangentkommando att byta simuleringsmiljö från den kylslagna sibiriska tajgan till en osande fuktigt skogsplatå i Brasilien.

Dessutom kan eleverna avverka samma träd om och om igen. I all oändlighet.

Läs hela berättelsen av Göran Nordell om hur skogsbruket förändrats
från ett hårt kroppsarbete till högintensiv teknikindustri.