Startup-profilen Sandra Finér blir teknikchef på Volvo lastvagnar.

Så hittade Limes Audio sin ”Richard”

Att ta sig in på en ny internationell marknad är inte gjort i en handvändning. När ljudföretaget Limes Audio skulle stärka sin position i USA, fick de stöd från Länsstyrelsen. Till sist hittade de sin kund: Richard, 41.

Limes Audio får röstkommunikation över avstånd att låta bättre, med hjälp av smart mjukvara som filtrerar bort bakgrundsljud och ekon. Som nyhetssajten Breakit nyligen rapporterade, tripplade de sin omsättning i fjol. Trots det går de med planerad förlust, eftersom de fortfarande bygger bolaget och kontinuerligt anställer personal. I dag har företaget 25 anställda.

Slå internationellt
Redan tidigt stod det klart att Limes Audios mjukvara TrueVoice hade potential att slå igenom internationellt. I oktober förra året påbörjade de sin resa västerut, med en så kallad ”affärsutvecklingscheck” som företag med högst 50 anställda kan söka hos Länsstyrelsen.

– Vi hade identifierat USA som vår viktigaste marknad, men var fortfarande okända där. De enda ingångarna vi hade var via personliga kontakter och några få kunder, berättar Sandra Finér, vd på Limes Audio.

Typkunden
Bolaget beviljades maxbeloppet 250 000 kronor, en välbehövlig skjuts i rätt riktning, enligt Sandra Finér. De sjösatte en marknadsstudie och snart hade de identifierat sin amerikanske typkund, en 41-årig man, inköpsansvarig på ett stort bolag.

– Vi kallar honom Richard. I dag tänker vi ständigt på hur Richard ska hitta oss, vilket tilltal han gillar, vilka tidningar han läser och vilka mässor han går på, berättar Sandra Finér.

Fler förfrågningar
Marknadsstudien visade också vägen för flera strategiska beslut, så som att fokusera insatserna online och att i detta skede av bolagsutvecklingen ha ett virtuellt kontor i Silicon Valley, i stället för fast personal på plats i landet. Och visst har det fungerat.

– Vi märker en drastisk ökning i antalet förfrågningar. Även i antalet kundbesök till vårt kontor i Umeå märks det en skillnad. Tidigare hade vi endast enstaka besök från USA, men i år har vi redan kommit upp i tio stycken, säger Sandra Finér.

De mest spännande namnen på denna gästlista kan hon inte gå in på i dagsläget, men fortsättning följer.

– Vi har precis bara börjat, säger Sandra Finér.

Hos Länsstyrelsen Västerbotten kan småföretagare söka ekonomiskt stöd för exportsatsningar i form av ”affärsutvecklingscheckar”. Sista ansökningsdag är 30 september. Läs mer här.