Mikael Schwartz
Mikael Schwartz, student från Umeå universitet, har gått till final i Swedish Embedded Award med en ljudlokalisator för döva som hjälper dem att upptäcka varifrån ljud kommer.

Så kan döva hitta ljuden

Döva kan få hjälp att hitta ljuden i sin omgivning. Mikael Schwartz, student vid Umeå universitet, har utvecklat en ljudlokalisator och tävlar om första pris för intelligenta elektroniksystem i tävlingen Swedish Embedded Award.

Embedded Technology är ett av elektronikindustrins mest intressanta framtidsområden. Nu samlas branschen i en nordisk konferens på Stockholmsmässan. Det blir det största nordiska arrangemanget någonsin inom området och en höjdpunkt är elva innovationer som tävlar om
Swedish Embedded Award.

Ljudlokalisator för döva

Ett av bidragen till tävlingen kommer från Mikael Schwartz som läser till högskoleingenjör med inriktning mot elektronik och datorteknik vid Umeå universitet. Han har specialiserat sig på inbyggda system och tagit fram en ljudlokalisator för döva och hörselskadade för att hjälpa dem att ta reda på vilka ljud som finns i omgivningen och varifrån de kommer.

Ljudlokalisatorn är en liten handhållen apparat som på en grafisk display visar ljudens styrka, riktning och, om så önskas, också frekvensinnehåll. Vid mycket starka nivåer vibrerar dessutom apparaten. Ljudlokalisatorn använder MEMS-mikrofoner och en grafisk OLED-display. Användaren kan anpassa den efter sina egna behov.

Intelligenta inbyggda system

Att på detta sätt bädda in teknik blir allt mer vanligt när intelligenta elektroniksystem byggs in i olika produkter. Genomslaget har varit stort de senaste åren och idag återfinns tekniken i stort sett överallt i samhället.

– Det här är smart elektronik som innehåller en mängd olika funktioner som vi använder varje dag i våra mobiltelefoner, bilar, datorer, hemelektronik och andra produkter, berättar Johan Nordin ordförande för sektionen Embedded Technology inom branschföreningen Svensk Elektronik. Det här är teknik vi inte ser men hela tiden har nytta av och som gör att produkterna får fler och fler funktioner.

Med Embedded Conference Scandinavia vill branschen sätta fokus på innovation och framtidsfrågor. Under två dagar genomförs en rad intressanta seminarier med talare både från Norden och övriga världen. En av konferensens höjdpunkter blir när branschens stora innovationspris – Swedish Embedded Award – delas ut. Detta sker på den branschfest som hålls på kvällen den 2 oktober och syftet är att uppmärksamma årets främsta innovationer inom området.


Text av: Mikael Hansson

Publicerad: 29 augusti, 2012Dela artikel:

Text av:

Publicerad:

Facebook

Mikael Hansson

29 augusti, 2012