Johnny Högberg
Fler startups kommer att intressera sig för att bygga sin verksamhet i regionen om Northvolt etablerar sig i Skellefteå, menar Johnny Högberg, vd för Skellefteå Science City.

Northvolts batterifabrik ett lyft för startup-företag

En eventuell batterifabrik i Skellefteå kommer att påverka hela startup-miljön i regionen. Det menar Johnny Högberg, vd för Skellefteå Science City.

Europas största batterifabrik kommer att byggas i Skellefteå eller Västerås. Företaget bakom bygget, Northvolt, har meddelat att beslutet om etableringsort kommer någon gång under oktober.

En fabrik som ligger i framkant av teknisk utveckling och kommer att anställa närmare 3000 personer är självfallet intressant för hela regionen. Det gäller inte minst för startup-företag i området.

I en tidigare artikel på Infotech Umeå menade Peter Carlsson, vd för Northvolt, att startup-bolag är en viktig del för att Northvolt ska lyckas med att bygga Europas största batterifabrik.

Det är ett perspektiv som Johnny Högberg, vd för Skellefteå Science City med kontor i nya innovationshuset The Great Northern, delar. Här berättar Johnny Högberg mer om sin syn på en eventuell etablering.

Vilken betydelse för startup-miljön i regionen har Northvolts etablering av en batterifabrik?
– Det kan bli tiden före och efter Northvolt som vi kommer prata om!, utbrister Johnny Högberg, vd för Skellefteå Science City.

– Tänk en etablering som kan generera 3000 anställda, där varje jobb i sin tur ger ytterligare tre till fyra personer inom en mängd andra områden.

– Inte nog med det, här handlar det om en fabrik i framkant som ska bygga digitala lösningar, ny teknik, forskning och idéutveckling beroende av massor av olika kompetenser. Strålkastarna kommer att riktas mot Skellefteå och då kommer det också ljus på de innovativa företag och startups som finns i regionen, menar Johnny Högberg.

Locka till sig kapital och kompetens
– Attraktiviteten och nyfikenheten gör det mycket lättare att attrahera kapital till saker som kanske inte var huvudanledningen till intresset för Skellefteå-regionen, men när man väl är på plats så kommer man upptäcka allt fantastiskt som är på gång.

– Fler startups kommer att intressera sig för att bygga sin verksamhet i Skellefteå eftersom närheten till denna storindustri blir attraktiv. Det blir också mycket lättare att attrahera kapital och rekrytera kompetens då Skellefteå blir mer känt som ett internationellt centrum för utvecklingen av morgondagens teknik, säger Johnny Högberg.

Har Skellefteå Science City och The Great Northern redan tagit initiativ i frågan?
– Det finns ett väldigt professionellt team från Skellefteå som jobbar med Northvoltetableringen. Vi supportar denna grupp, säger Johnny Högberg.

– The Great Northern har målet att bli ett internationellt innovationshus med en startup-community som grund i ett fungerande ekosystem, något som jag förstår Northvolt efterfrågar. Vi känner att vår inriktning passar satsningen som hand i handske.

– Ett exempel är att vi nu skapar soft landing-platser i huset som ska underlätta för internationella företag och annan kompetens som kommer hit under kortare och längre tid. Vi har redan idag några väldigt starka digitala företag som drivit frågan om att bygga huset och som också ser till att huset går i rätt riktning. Vi har väldigt bra rådgivare när det gäller vad som behövs för att skapa ett internationellt innovationshus, menar Johnny Högberg.

Hur ser du på betydelsen av ekosystem för att startup-företag ska kunna växa?
– Fungerande ekosystem är vad som skapar starka regioner. Skellefteå som ett industriellt centrum i norra Sverige är ett jättebra exempel på detta. Men idag krävs också att vi klarar av att bygga nya ekosystem när digitalisering och disruption förändrar förutsättningarna radikalt.

– Vi tror att de startup-företag som finns i Skellefteå har mycket av den talang som Northvolt efterfrågar och att det system av inkubatorer och projekt som nu bedrivs bygger en stark grund för framtiden. Vi hoppas verkligen på etableringen och att vara en aktiv samarbetspartner till Northvolt!

Aktuellt just nu
Slutförhandlingar pågår för fullt nu under början av hösten. Måndag 11 september besökte Peter Carlsson, vd för Northvolt, kommunfullmäktige i Skellefteå där han redovisade senaste utvecklingen för politikerna. Den 14 september har Northvolt dessutom bjudit in till en öppen informationskväll där allmänheten kan få ställa sina frågor.