3D-modeller av Umeå
Matilda Lindroth, Anni Kan och Sara Stenman är tre av de sommarjobbande ungdomarna som byggde upp Umeå i 3D-modeller 2013, som är en av de aktiviteter Make IT har genomfört.

Så ska ungas intresse för it öka

Sommarjobb inom it för gymnasieungdomar, it-läger för mellanstadiebarn och fler tjejer till it-utbildningar står på listan när Umeå kommun, Umeå universitet och it-företag samverkar för att säkra it-branschens kompetensbehov.

It-branschen i Umeå har utvecklats enormt de senaste åren. Mellan åren 2006 och 2012 startades 80 nya aktiebolag, och antalet anställda ökade med 83 procent. Tillväxten mätt i ökningen av förädlingsvärde och antalet anställda placerar Umeå i Sverigetoppen vid en jämförelse med jämförbara kommuner.

Avgörande för fortsatt utveckling är att företagen kan rekrytera nya medarbetare. Det är också målet för nätverket "Make IT", där aktörerna kommunen, universitetet och olika it-företag främst bidrar med arbetstid för att målet ska nås.

Nå unga tidigt

Mycket energi läggs på att nå ungdomar redan innan de väljer gymnasieinriktning.

– Det gäller att få fler att välja teknik och naturvetenskap, så att de kommer in på någon av Umeå universitets åtta it-utbildningar, säger Åsa Fällman, näringslivsutvecklare vid Umeå kommun och nätverkskoordinator.

På några av utbildningarna är fördelningen mellan män och kvinnor ojämn, något som Make IT gärna vill vara med och förändra. Make IT har synat resultatet av den senaste antagningen till Civilingenjörsprogrammet för teknisk datavetenskap.

– Bara 2 av de 67 antagna var tjejer. Att öka deras andel är ett viktigt mål, säger Åsa Fällman.

Inget ensamarbete

Skolbesök är självklart för nätverket. Där försöker man bland annat visa att it inte är ett så ensamt arbete som många tror, utan att teamarbete är det vanliga.

Nätverket har också ordnat SYV-dagar för att nå studie- och yrkesvägledare.

– Jag tror att vi har breddat deras syn på branschen. SYV-dagarna är exempel på det långsiktiga i nätverkets arbete som jag gillar, säger Fredrik Georgsson, universitetslektor i datavetenskap vid Umeå universitet.

Mellanstadieåldern

En annan aktivitet är samarbetet kring yrkeshögskoleutbildningen .NET, med inriktning på bland annat programmering, som startar i Umeå hösten 2014.

– Det är en eftergymnasial utbildning, som kan vara för dem som känner att de valde fel i gymnasiet och nu vill omskola sig, säger Åsa Fällman.

Nätverket har också ordnat sommarjobb för ungdomar, bland annat för att utveckla Umeås stadsdelar i 3D, för Google Earth. Detta har fångat KFUM:s intresse, berättar Åsa Fällman.

– De har hört av sig med förslag på ett it-läger för 10–12-åringar, så det kommer att vara en av kommande aktiviteter.

Text: Claes Björnberg, Foto: Mikael Hansson


Text av: Mikael Hansson

Publicerad: 26 mars, 2014Dela artikel:

Text av:

Publicerad:

Facebook

Mikael Hansson

26 mars, 2014