Mikael Englund
Mikael Englund blir ny marknadsansvarig inom InfoTech Umeå.

Säker backup också för privatpersoner

Molntjänster blir allt vanligare och används idag inte bara av företag. Ett exempel är säkerhetskopiering via internet som nu lanseras även för privatpersoner.

Lockbee är en online backuptjänst som gör det möjligt att via internet automatiskt ta säkerhetskopior på datorers hårddiskar. Säkerhetskopiorna skickas via bredband upp till servrar som står i säkra serverhallar vilket skapar trygghet för den som inte vill tappa data vid en eventuell datorkrasch.
 
Tjäsnten Lockbee har tidigare främst använts av företag men intresset från privatpersoner ökar. För att locka inte minst dessa har Avtre, företaget bakom tjänsten Lockbee, arrangerat en tävling på sin sajt. Vinnaren får ett års abonnemang på tjänsten värt 1200 kronor.

– Tävlingen är ett litet roligare sätt att marknadsföra sig på, menar Henrik Vinroth, vd på Avtre.

– Med tävlingen kan nu också privata enskilda få en chans att ta del av det som vi tidigare
enbart kunnat ge företag, fortsätter han.

Förhoppningen är att tjänster som Lockbee ska kunna ge såväl företag som privatpersoner större säkerhet med sin data och ett enklare sätt att komma till skott med att ta säkerhetskopior.

Avtre är ett av många företag som fått stöd av Uminova Innovation. I början av 2009 gick Uminova Invest in med riskkapital i företaget. Connect Sverige har lyft fram Avtre som ett av få bolag som lyckats attrahera riskkapital i en lågkonjuktur och tidningen Shortcut listade Avtre som ett av hundra spännande bolag som är med och formar framtidens Sverige.

Text och foto: Mikael Hansson