Mikael larsson, UDK och Fredrik Johansson, Check Point Sverige
Mikael larsson, UDK och Fredrik Johansson, Check Point Sverige.

Säkerhetsskydd allt mer viktigt

Att skydda sig mot attacker på nätet blir allt mer viktigt. Nyligen genomförde UDK ett seminarium om säkerhetshot och ransomware och hur organisationer kan skydda sig mot attacker.

Ämnet är högaktuellt vilket visade sig i att antalet platser på seminariet blev fullbokat. Seminariet hölls av Mikael Larsson, UDK, tillsammans med Fredrik Johansson från Check Point Sverige, som båda arbetar med säkerhetsfrågor. UDK har i många år varit samarbetspartner med Check Point och är certifierade på deras säkerhetslösningar. Under seminariet fick deltagarna se en demonstration av Check Points system Sandblast.

– Sandblast fungerar så att det analyserar blixtsnabbt vad som händer med en fil genom att ladda upp den i en säker miljö och analyserar den i en så kallad ”sandbox”, förklarar Mikael Larsson. Man kan jämföra det med polisens bombvagn där man kan detonera en misstänkt sprängladdning i säker miljö.

– För att undvika Ransomware är det viktigt att ha bra rutiner, uppdaterade programvaror plus att man är informerad om riskerna och är kritisk mot obekanta mail, filer och webbplatser. Då klarar man sig i regel väldigt bra, förklarar Mikael Larsson.

– Det gäller att använda alla tillgängliga medel som finns för att skydda sig mot Ransomware. Allt från att se över vilken behörighet användare har till att utbilda dom. Sist men inte minst utnyttja olika tekniker så som IPS, AntiVirus, Sandboxing, enligt lager på lager principen, säger Fredrik Johansson.

Fakta om ransomware
Ransomware innebär att någon har låst dina filer genom kryptering och vill ha betalt för att låsa upp dem så att du får tillbaka din information. Filerna är krypterade med en nyckel som är unik för din dator. Alla filer som du har tillgång till, även på en gemensam server blir låsta. Ransomware kan också kallas för Cryptolocker.