Deltagare på Ignite Sweden
Ignite Sweden ger tummen upp för matchmaking mellan startupbolag och stora företag. Från vänster: Stina Lantz, Maria Olofsson, Darja Isaksson och Amira El-Bidawi.

Samverkan för en bättre värld

Samverkan mellan startups och stora företag kan leda till en bättre värld. Det var röda tråden när Ignite Sweden Day arrangerades för tredje gången.

Ignite Sweden har blivit en succé i den svenska startupvärlden. Finansierat av Vinnova har satsningen sedan starten 2017 bidragit till nära 2 400 möten mellan stora företag och innovativa startups. 410 startups och 132 stora företag har deltagit i en landsomfattande satsning för att stärka innovation i Sverige.

När Ignite Sweden Day arrangeras i Stockholm är ett genomgående tema impact, ett begrepp som blivit allt mer viktigt inom näringslivet och bland startups, inte minst sedan FN definierat 17 globala mål för en bättre värld, för att skapa hållbarhet och nytta för många.

Skapa bättre arbetsplatser

Ett exempel bland startupbolagen som deltar under dagen är Vkna från Umeå, ett företag som vill hjälpa företag och organisationer att skapa mer jämställda och jämlika arbetsplatser.

– Många företag och organisationer vill jobba med dessa frågor. Vi bidrar med digitala verktyg som gör det enklare att komma igång med processen, säger Emma Möller, medgrundare av Vkna.

– Vi använder våra digitala verktyg för att hjälpa bolagen under lång tid på ett effektivt sätt. Nu är vi här för att träffa potentiella kunder och fler att arbeta tillsammans med, säger Johanna Engström, också hon medgrundare av företaget.

– Vi jobbar inte minst mot de globala målen 5 och 10 som handlar om jämställdhet och minskad ojämlikhet, förklarar Johanna Engström, innan hon och Emma Möller äntrar scenen för att inför konferensens deltagare berätta mer om sin verksamhet.

Johanna Engström och Emma Möller

Johanna Engström och Emma Möller från Vkna på Ignite Swedens scen intervjuade av Amira El-Bidawi.

Svenskt ekosystem för innovation

Ignite Sweden Day är en manifestation över hur samverkan inom det svenska ekosystemet kring startupbolag och nya innovationer har blivit en stark faktor att räkna med. Det är något som Peter Löfgren, vd för inkubatorn Synerleap, ett dotterbolag till ABB, betonar.

– Du själv kan vara bra, men det är tillsammans som vi blir fantastiska. Det finns bara en väg, fokusera på hur du kan bidra. Det är då som du blir relevant i ekosystemet, säger Peter Löfgren.

Marie Wall, ansvarig för startupbolag inom Näringsdepartementet, understryker vikten av ekosystem och den viktiga roll som Ignite Sweden kommit att spela på bara några år.

– Ignite bygger ett ekosystem så att startups kan få till en verklig samverkan med industrin, säger hon.

Stort deltagande

På plats under Ignite Sweden Day fanns också många andra startups som på olika sätt arbetar för en bättre värld vare sig det inom transport, energi eller social hälsa. Från Umeå deltog även Service Node och Insightgap Education, båda två har liksom Vkna fått affärsstöd av Uminova Innovation.

Ignite Sweden leds gemensamt av inkubatororganisationerna Lead, Minc, Sisp, Sting, Things och Uminova Innovation.