Satsar på finansiering för entreprenörer

Hur tidiga entreprenörer ska få stöd med finansiering var en av frågorna som togs upp under Riskkapitaldagen 2015 i Skellefteå.

Uminova Innovation jobbar med ett 50-tal bolag, berättar Maria Olofsson, affärscoach, när hon presenterar inkubatorns verksamhet inför deltagarna på Riskkapitaldagen 2015.

– Sammanlagt är det 13 affärscoacher som följer företagen för att hjälpa dem testa, utvecklas och växa. Men vi söker just nu två affärscoacher till, säger Maria Olofsson.

Riskkapitaldagen arrangeras för fjärde året i rad med ett stort antal deltagare från finansbolag, investerare, banker och entreprenörer. Under dagen får de många möjligheter att lyssna till nya företag och samtala om hur företagen kan hitta finansiering.

150 nya idéer varje år

En första startpunkt för många entreprenörer är Uminova Innovation. Maria Olofsson berättar att det till inkubatorn varje år kommer en strid ström av personer som bär på idéer till nya företag. Det handlar om ungefär 150 nya idéer årligen som bedöms av affärscoacherna för att se vilka som kan utvecklas till företag. Omkring en tredjedel väljs sedan ut för att testas i ett första startup-program.

– När våra entreprenörer kommer in kan de ofta prata länge om sin lösning. Men vi vill att de också ska ta på sig kundglasögonen eller investerarglasögonen för att kunna se vilket värde som lösningen kan skapa, förklarar Maria Olofsson.

Affärscoacher hjälper entreprenörer

Uminova Innovation vill vara ett stöd för entreprenörer i att förstå vilka behov som deras produkt eller tjänst kan ge en lösning på. Men också att hitta finansiering, bygga team och skapa internationella affärer.

– Att bena ut dessa frågor är en av de viktiga delarna som affärscoacherna kan hjälpa entreprenörerna med, förklarar Maria Olofsson.

Hon betonar också vikten av att företagen genom Uminova Innovation får ett nätverk av andra entreprenörer.

– Det viktigaste är miljön, att företagen möts, fikar tillsammans och kan bolla idéer och peppa varandra, säger Maria Olofsson.

Nytt riskkapitalbolag till Skellefteå

Under Riskkapitaldagen deltog även Anders Gothefors från Connect Norr. Han avslöjade att ett nytt riskkapitalbolag kommer att bildas i Skellefteå.

– Det finns redan riskkapitalbolag i Luleå och Umeå, som ofta går under namnet Tillväxtkassa. Nu vill vi starta ett också i Skellefteå, säger Anders Gothefors och menar att syftet är att få fram mer riskkapital som tidiga entreprenörer kan dra nytta av.

En tillväxtkassa består oftast av lokala företagare som går samman för att investera i ett företag som i sin tur kan bidra till utveckling av orten. Digitala tillväxtkassan i Umeå är exempel på en sådan tillväxtkassa. Just den ägs av statliga Inlandsinnovation tillsammans med Sparbanksstiftelsen Norrlands Riskkapitalstiftelse, Hellström Invest och Dohi Venture.

Vilka företagare som kommer att ingå i Skellefteås tillväxtkassa är inte känt ännu.

Dataspelsföretag

Under dagen fick även flera företag presentera sina affärer. Två av företagen från dataspelsbranschen kunde berätta om hur de fått stöd av Sammes stiftelse i Skellefteå för att utveckla sina affärer och sina kommande spel. Magnus Söderberg, Triolith Entertainment, berättade om hur han flyttat från Skövde till Skellefteå och tagit med sig företaget Triolith med spelet Megatroid. Företaget söker nu en nyemission på 1,5 miljoner kronor för att kunna utveckla spelet vidare.

Tomas Nordström, Gold Town Games, berättade om en satsning på ett hockey manager-spel för mobilen med lansering sommaren 2016.

Riskkapitaldag 2015

Många samtal under Riskkapitaldagen i pauserna.

 

Riskkapitaldag 2015

Petter Mikaelsson berättade om entreprenörskolan No Plan B.

 

Riskkapitaldag 2015

Maria Olofsson, affärscoach på Uminova Innovation, visade hur en inkubator arbetar för att stötta entreprenörer.

 

Riskkapitaldag 2015

Mattias Eriksson, Almi Invest, var en av deltagarna.

 

Riskkapitaldag 2015

På plats för att delta under Riskkapitaldagen 2015.