Science City vill utveckla Skellefteås näringsliv

Nu öppnar Science City Skellefteå, en satsning som vill göra företag inom spel och kommunikation ännu starkare, men också vara ett stöd för traditionellt näringsliv.

– Vi ska jobba med innovationer, att hjälpa näringsliv och organisationer att utveckla idéer och bygga ett nätverkande där vi kopplar samman olika aktörer, säger Johnny Högberg, vd på SCS.

Johnny Högberg tillträdde vd-posten den 1 juni och kommer närmast från en tjänst som kommunchef i Sollefteå.

– Med tiden är tanken att vi ska bli tre anställda, med även en innovation manager och en communication manager. Men Science City ska inte bli en stor organisation rent personellt, utan bygga på att samverka med andra, förklarar Johnny Högberg.

Stolt företagartradition

Johnny menar att Science City är en utmärkt satsning i tiden för Skellefteå.

– Skellefteå har något på gång i 2030-arbetet, vad som gör en plats attraktiv, hur kommunen jobbar med varumärkesbyggande, och så vidare, poängterar Johnny.

Som tidigare utomstående betraktare har Johnny sneglat mot Skellefteå som en föregångare på flera sätt:

– Skellefteå vilar på en väldigt stolt företagartradition och är Västerbottens flaggskepp vad gäller företagande. Det finns förutsättningar att Skellefteå ska fortsätta att vara en lysande stjärna, och där kan Science City vara en central drivkraft för innovationsutveckling. Skellefteå har spännande företag inom nya branscher som spel och kommunikation som Science City kan bidra till att göra ännu starkare, men vi ska också vara ett stöd till sedan tidigare befintligt näringsliv.

Regional aktivitet

Johnny blir mer och mer varm i kläderna på sin nya vd-stol och räknar med att effekterna av Science City kommer att börja synas till hösten.

– Initialt bildar jag mig nu en uppfattning om näringslivet i Skellefteå och om befintligt innovationsstöd. Vi ska hitta Science Citys roll i sammanhanget, förklarar Johnny.

Vad händer mer konkret med Science City framöver?

– Det finns konkreta idéer med projekt som är på gång och som vi får anledning att återkomma till när vi kommit dithän att vi satt allting mer på plats. Vi tänker att SCS ska jobba lokalt men vara väldigt regionalt aktiva och samverka med andra science parks i regionen som exempelvis Uminova. Vi siktar även på att utveckla internationella samarbeten.


Text av: Mikael Hansson

Publicerad: 22 juni, 2015Dela artikel:

Text av:

Publicerad:

Facebook

Mikael Hansson

22 juni, 2015