Jonas Berglund, Sherpas, berättar om Skellefteåföretagets internationella lansering.
Jonas Berglund, Sherpas, berättar om Skellefteåföretagets internationella lansering.

Sherpas från Skellefteå siktar internationellt

Sherpas nya produkt för att dela information i projekt lanseras internationellt. Stort intresse har redan visats.

Bakgrunden till den nya produkten som benämns ”coDOCS” var att förbättra arbete kring dokument och ritningar samt att gemensam hantering av dokumentation med externa parter var långt eftersatt och byggde på gammal teknik.

Sherpas har efter två år av utveckling gjort coDOCS kommersiell och den har redan blivit uppmärksammad utanför Sveriges gränser.

– Sverige är en liten marknad för de system som krävs i grunden men numera är det enklare att hitta potentiella kunder världen över tack vare användarforum. Efter att vi pratat med kontakter inom branschen blev vi snabbt kontaktade av bolag från hela Europa samt USA och Kanada vilket självklart är roligt. Idag har dessutom två bolag i Holland samt ett i Spanien valt att bli återförsäljare av produkten, berättar Jonas Berglund på Sherpas.

– I och med detta fick vi blodad tand att göra något ordentligt av detta. Det är dock ett stort steg att nå utanför Sverige men vår förhoppning är självklart att detta kan bli en produkt som tar bolaget till nya höjder, fortsätter Jonas Berglund.

Lösningen bygger på standardkomponenter som kan implementeras hos andra bolag oavsett bransch. Syftet är att underlätta och förenkla informationsspridning mellan personal, både intern och extern, i till exempel projektform.

Produkten har tagits fram i samarbete med Boliden Mineral, där närmare 1500 personer använder lösningen och under våren valde dessutom Skellefteå Kraft att använda samma produkt.

– Utveckling av den här typen av lösning är något vi funderat på länge. Tillsammans med Sherpas erfarenhet av integrationer kunde vi hitta en lösning som med enkelhet kunde spridas inom organisationen, säger Gunnar Karlsson, projektledare Boliden Mineral.

– Den här produkten var precis vad vi letade efter. Vi har redan låtit flera av våra underleverantörer samarbeta kring projektdokumentation på det nya sättet, säger Torbjörn Lindholm, IT-chef Skellefteå Kraft.