Alcides Viamontes Esquivel, Ludvig Bohlin och Henrik Frienholt
Alcides Viamontes Esquivel, Ludvig Bohlin och Henrik Frienholt ligger bakom Shimmercat.

Shimmercat gör e-handel snabbare

Shimmercat har gått vidare till regionfinalen i Venture Cup Nord med sin teknik för att göra hemsidor snabbare.

 

Startup-företaget Shimmercats teknik för ett snabbare internet kan inte minst e-handeln ha användning av. När allt konsumenter köper varor över nätet ökar kraven på online-butikerna att ha snabba sidor som laddar fort. För långsamma hemsidor kan få kunder att klicka sig vidare till andra butiker.

Det här är något som Shimmercat vill komma till rätta med. Genom en ny banbrytande metod använder Umeåföretaget HTTP/2-teknik för överföring av information på nätet och kombinerar denna teknik med lätthanterlig programkod, machine learning och statistik, allt för att optimera webbsidor.

Resultatet för butikerna som köper in produkten är snabbare laddningstider på hemsidorna och en it-infrastruktur som gör att de kan skala upp sin e-handel och växa.

Nu tävlar Shimmercat for Business om att ta hem ett pris på Venture Cups regionfinal den 18 maj i Skellefteå. Redan tidigare har Shimmercat uppmärksammats för sin teknik. Internetstiftelsen i Sverige har gått in med finansiering för att stötta utvecklingen, företaget har hyllats med Almi Nords utvecklingspris och i början av 2016 fick Shimmercat en eftertraktad plats i Tillväxtverkets satsning Startup-Sweden.

Grundaren till Shimmercat är Alcides Viamontes Esquivel. Han kommer från Kuba och hade inte
internet under sin uppväxt. De få gånger han kunde använda internet var då han lyckades smita in och använda det på universitet. Efter att ha gjort militärtjänstgöring på Kuba fick han äntligen näring åt sitt teknikintresse då han började läsa datavetenskap på universitetet i Havanna.

Efter avslutade studier ville han upptäcka världen och hittade då en doktorandtjänst i Umeå där han sedan dess blivit kvar. Idag anses han vara en de främsta experterna inom HTTP/2-branschen.

– Hans resa är den största av alla och påminner oss om att det inte finns några ursäkter, säger Ludvig Bohlin, medgrundare till Shimmercat.