Sigr Norrsken

Sigr designar cykelkläder i världklass

Startupföretaget Sigr från Umeå har gått till final för Eurobike Design Award – världens största designtävling inom cykelkläder.

Sigr Nordic är en Umeåbaserad startup som gör kläder för och tillsammans med cyklister. De har idag återförsäljare i bland annat Sverige, Danmark, Kina, Australien och Kanarieöarna samt egen e-handel. Nu står det klart att företaget med sin cykelväst Norrsken är nominerat till Eurobike Design Award, världens största designtävling inom cykelkläder.

– Det betyder verkligen massor för Sigr att bli nominerade som det startup vi faktiskt är. Som varumärke hoppas vi så klart att fler ska få upp ögonen och vilja handla av oss i och med detta, säger Jenny Ferry, vd på Sigr.

Produkt inspirerad av norr

Själva produkten Norrsken är en cykelväst som är helt svart, men när den träffas av ljus lyser den upp i ett mönster av magnetism som symboliserar ett norrsken.

– Som designer är detta glädjande på så många sätt. Mest av allt såklart för att det här är ett bevis på att vår mission att skapa demokratiska cykelkläder för båda kvinnor och män nu får ett riktigt genomslag på marknaden, säger Fredrik Petrusson, chefsdesigner på Sigr.

– I Umeå har vi väldigt moderna cyklister där klubbarna har en värdegrund där kvinnor och män cyklar på samma villkor. Detta kanske låter självklart för oss, men det är det inte i stora delar av världen, säger Jenny Ferry.

– Många tänker kanske inte på att Tour De France bara är för män. Men i Sverigeloppet, som är som ett halvt Tour de France, cyklar män och kvinnor ihop i mixade lag. Sverige har kommit långt. Och detta tror vi påverkar att man faktiskt nominerat oss. Design idag är helheten, fortsätter Jenny Ferry.

Att som startup bli nominerad i en av världens största tävlingar kan ses som lite anmärkningsvärt. Men Jenny Ferry har en förklaring.

– Fördelen vi har som litet företag är att vi snabbt kan tänka helt nytt i hur vi arbetar. Som exempel har vi tecknat avtal med Umeås fyra cykelklubbar, vilket innebär att de fungerar som våra R&D-avdelningar. På så sätt kan vi leverera vad cyklisterna verkligen vill ha.

Studententreprenörer viktiga

Eurobike 2018 Design Award avgörs på cykelmässan Eurobike den 8–10 juli i tyska Friedrichshafen där Sigr även är en av utställarna. Sigr får stöd av Uminova Innovation och har bland annat två stycken studententreprenörer som jobbar för dem. Dessa har bidragit starkt i arbetet kring Sigrs deltagande på Eurobike.

– Att Umeå har studenter som vill jobba bredvid sina studier har gett oss resurser som vi som startup verkligen behöver. Tack vara dom har vi kunnat få extremt bra research hur det ser ut globalt inför Eurobike, säger Jenny Ferry.