Umeå Java User Group
Med under Coderetreat i Umeå 2011 var från vänster: Markus Tenghall, Mattias Sällström, Alexander Oskarsson, Markus Örebrand, Anna Ölund, Christina Shaskiw, Tommy Enryd, P A Bäckström, Claes Forsberg, Simon Nilsson, Viktor Jonsson och Ulf Rudälv.

Siktar på 3000 utvecklare uppkopplade samtidigt

Umeå är en av städerna som deltar i världsarrangemanget Coderetreat 2012 den 8 december. Målet är att knyta samman över 3 000 utvecklare från 200 städer till en gemensam kodfest över hela världen.

För ett år sedan blev Coderetreat 2011 till en succé med 1 800 deltagare från 94 städer i 14 olika tidszoner. Nu siktar arrangörerna på ett ännu större deltagande med målet att mer än 3 000 utvecklare från hela världen via internet ska delta under arrangemanget.

Ifjol var Umeå, med inslag av utvecklare från Skellefteå, tillsammans med Stockholm och Malmö enda svenska städerna som deltog i arrangemanget. I år är Umeå med igen på
Coderetreat 2012
och det är Umeå Java User Group med de ideella krafterna Christina Skaskiw, Markus Örebrand och Mattias Sällström som bjuder in till arrangemanget. Deltagarna kommer att samlas i Sogetis lokaler och  via videosändning vara uppkopplad mot andra grupper över hela världen. (Anmälan för intresserade
via denna sida.)

Tanken med dagen är att stimulera till ökad kunskap om programmering utifrån gemensamma uppgifter som grupperna över hela världen ska lösa under det dygn som arrangemanget pågår.

”I det dagliga arbetet har man ofta på sig en press att hela tiden göra nytta. Men poängen med denna dag är att vi här får tid för att öva på det tekniska”, berättade Markus Örebrand för InfoTech Umeå efter fjolårets arrangemang.

Arrangerande Umeå Java User Group har möten varje månad då utvecklare och programmeringsintresserade möts för att dela erfarenheter och bygga på sin kunskap i olika ämnen. Ofta har man inbjudan föreläsare, antingen på plats eller via länk, som med sin djupa kunskap ger höjd på träffarnas kvalitet. Senast var det Tim Berglund som var med på länk från Littleton Colorado. Tim Berglund jobbar på Github, har skrivit en bok om Gradle och är en mycket uppskattad föreläsare. Ämnet för kvällen var Clojure och ClojureScript, läs mer om kvällen på
Umejugs blogg.

Kvällarna är öppna för alla intresserade. För
anmälan till Coderetreat 2012 gå till denna sida.

Text och foto: Mikael Hansson