Bilden är från Galvanize, en av de hetaste inkubatorerna i hela Silicon Valley, jättesvårt att komma in där och svårt att komma på besök. Lisa Lindvall delar ut en gåva till David Santa som är Membership Manager. Alla som besöktes fick en liten gåva bestående av snygg osthyvel, choklad från Choklad Jenny i Umeå, samt en wettextrasa av cellulosa.

Silicon Valley gav inspiration och energi

Silicon Valley i USA är för många en ledstjärna för utveckling av startup-bolag. En delegation från norra Sverige har varit på plats för att förstå varför.

– Syftet med resan var att vi skulle få lära oss mer om innovationsekosystemet i Silicon Valley, hur startup-bolag kan få stöd för att växa och inte minst knyta kontakter, berättar Susanne W Lindström, internationell projektledare på North Sweden Cleantech som var arrangör för resan.

– Vi ville också förstå hur Silicon Valley jobbar med utvecklingen av smarta städer samt hur de jobbar med förnybar energi och klimatsmarta lösningar, fortsätter hon.

Inte minst det event som samarrangerades med Nordic Innovation House i Palo Alto genererade bra insikt i hur det går att jobba för att skapa kontakter och synlighet för startup-bolag, menar hon.

– De kontakter vi tar med oss hem ger ett enormt värde för fortsatt spridning av våra kompetenser och innovationer.

Inte bara en plats, också ett mindset

– Vi har också förstått att Silicon Valley inte är en plats utan ett mindset. Kulturen att jobba med startups och innovation är annorlunda, det är mera snabbhet, stor vikt på partnerskap och öppenhet, det är mera stolthet att jobba med startups, man är mera generös med att dela med sig av kontakter och nätverk. Pay it forward är ett känt uttryck som är inrotat i hela Silicon Valley, något som vi med fördel kan ta del av och lära oss använda även här i Sverige, berättar Susanne W Lindström.

Lisa Lindvall, vd för The Fit, menar att resan gav mycket inspiration. Här på en gata i San Fransisco.

Lisa Lindvall, vd för The Fit, menar att resan gav mycket inspiration. Här på en gata i San Fransisco.

Väldigt inspirerande

Lisa Lindvall, vd för startup-bolaget The Fit från Kalix, har nyligen haft stor framgång i entreprenörstävlingen Venture Cup. Nu var hon med på resan för att få ny energi och inspiration till sitt bolag.

– Två möten tar jag särskilt med mig. Det ena var med Institute of the Future. Det var otroligt häftigt att se hur vår egen strategi går i den linje som de menar att människor kommer agera online i framtiden. Mötet med Elin Elkehag, grundare av bolaget Stilla, var också väldigt inspirerande då våra resor startat mycket lika. Hon gav väldigt bra råd om hur hon hanterat samma typ av utmaningar som vi nu står inför, berättar Lisa Lindvall.

– Jag har fått många nya kontakter som jag ser kommer kunna hjälpa oss nå våra mål snabbare, konstaterar hon.

Johannes Nylund, grundare av Service Node, tar med sig insikten om att samverkan är viktig.

Johannes Nylund, grundare av Service Node, tar med sig insikten om att samverkan är viktig.

Vill se mer samarbeten

För Johannes Nylund, grundare av Service Node, var den viktigaste inspirationen att se hur stora företag, startups, akademin, inkubatorer, acceleratorer, publika sektorn och vanliga bolag kan arbeta tillsammans.

– Jag kommer att sträva efter mer samarbeten i framtiden och se till att skapa win-win situationer mellan organisationer som kanske inte samarbetar så mycket som de borde, säger Johannes Nylund.

– Jag insåg också att ska man finnas på plats i Silicon Valley så är det förmodligen bäst att bara ha ett litet kontor med en eller flera nätverkare och affärsutvecklare som bygger relationer och tittar på trender. Det är billigare att utveckla i Sverige och jag tror att vi är minst lika innovativa i Sverige som I USA, konstaterar Johannes Nylund.

– Däremot har de fruktansvärt mycket kapital och extremt bra nätverk som man kan utnyttja utan att ha 25 anställda i USA. Sen tror jag helt klart att en investerare från Silicon Valley skulle kunna investera i ett svenskt bolag om de insåg hur mycket de skulle kunna få för pengarna här kontra vad de får där borta.

Richard Lindberg, grundare av Thnx Innovation, ser många metoder som är värda att lära av.

Richard Lindberg, grundare av Thnx Innovation, ser många metoder som är värda att lära av.

Metoder att lära av

Även Richard Lindberg, vd för Thnx Innovation, är full av inspiration efter resan.

– Förutom att det förstås var riktigt inspirerande att se insidan av kända företag som Facebook, Google och Cisco så tyckte jag det var superintressant att lyssna på Sean från Institute for the Future. De hade intressanta metoder för att arbeta med framtiden och innovation som vi kan lära av. Det var en välkomponerad resa som gav en bra helhetsbild över vad som driver den regionen framåt. Jag hoppas att alla som var med får med sig lite av den kulturen hem.

– Vi har kört en re-run på resan med teamet här och diskuterat hur vi kan ta erfarenheterna och förbättra dom aktiviteter vi gör. Framförallt så tittar vi på hur vi kan göra aktiviteter med mer fokus på kunskapsdelning och kunskapsspridning. Vi arbetar mycket med det internt, men i Silicon Valley finns det i regionens kultur. Vår startuphub House Be som vi startar i MVG-gallerian är en utmärkt plattform för att skapa en sådan kultur där vi kan hjälpa varandra framåt, säger Richard Lindberg.

Deltagare på resan

Förutom de tre startup-bolagen The Fit, Service Node och Thnx Innovation deltog följande organisationer på resan: Umeå Energi och Skellefteå Kraft, Näringslivskontoren i Skellefteå kommun och Umeå kommun, Uminova Innovation, Arctic Business Incubator, Skellefteå Science City, Region Västerbotten samt arrangören North Sweden Cleantech.


Text av: Mikael Hansson

Fotograf: Richard Lindberg/Susanne W Lindström

Publicerad: 7 november, 2018Dela artikel:

Text av:

Fotograf:

Publicerad:

Facebook

Mikael Hansson

Richard Lindberg/Susanne W Lindström

7 november, 2018