Algoryx Simulation fyller tio år och medarbetarna firar glatt. Här poserar de glatt i samband med tioårsfesten.
Algoryx Simulation fyller tio år och medarbetarna firar glatt. Här poserar de glatt i samband med tioårsfesten.

Simuleringsteknik från Umeå firar tio år

Algoryx firar tio år. Robotsimuleringar och virtuella fabriker ingår i Umeåföretagets globala framgångar med avancerad realtidsfysik.

På tio år har Umeåföretaget Algoryx Simulation vuxit från noll anställda till 20 medarbetare. Företagets huvudprodukt, fysikmotorn AGX Dynamics, används idag av ingenjörer och utvecklare i många olika branscher världen över för simuleringar.

Det handlar om realtidsfysik och att kunna simulera allt från hur små malmpellets rör sig i ett pelletsverk till de minsta delarna i en motor, hur en kabel kan töjas ut, hur en flera hundra meter stålkätting rör sig mellan två fartyg, hur robotar förflyttar sig eller hur en hel fabrik kan göras mer effektiv och säker.

Algoryx har länge legat långt fram i teknikutvecklingen, kanske lite längre fram än vad kunderna har gjort. Men nu när Umeåföretaget fyller tio år börjar de stora internationella affärerna rulla in. Bland kunder som använder sig av Algoryx fysikmotor för simuleringar finns exempelvis Kongsberg Maritime, Oryx, ABB Cranes, ABB Robotics, AIST, Atlas Copco, Komatsu, LKAB, MacGregor Cranes, Siemens och  Volvo CE.

Tempot ökar, kunderna blir fler

– Nu händer på riktigt. Nu börjar kunderna slita i oss. Vi har många kunder, de börjar prata med varandra och det ger stort värde. Tempot har ökat markant och det blir till och med svårt för oss att hinna med alla förfrågningar, säger Kenneth Bodin, vd för Algoryx med ett leende.

Tioårsfesten firas i Uminova Science Park, där Algoryx har sina lokaler, bara ett stenkast från universitetet. Just närheten till Umeå universitet är en grundbult för teknikföretaget som bildades av forskarna Kenneth Bodin, Anders Backman, Martin Servin och Claude Lacoursiere.

Inför ett stort antal inbjudna deltagare berättade Kenneth Bodin, vd, och Anders Backman, teknisk chef, om hur företaget blivit en världsspelare inom simuleringsteknik.

Snabb teknikutveckling

Under de tio år som Algoryx varit med har mycket hänt inom teknikutveckling, menar Anders Backman, teknisk chef.

– Vi har sett en enorm prestandaökning naturligtvis. Men det kunderna framför allt ser är att vi kommer närmare dom och löser deras problem. Vår produkt är bredare idag och kan ge lösningar inom fler områden, säger Anders Backman.

Ut i världen

Om ni får frågan ”Internationellt?”, vad säger ni då?

– Ja, då svarar vi att det är där vi är, svarar Anders Backman.

Samtidigt blir förankring i Sverige tydligare, förklarar Kenneth Bodin.

– Det var omöjligt att starta upp Algoryx med bara en Umeåmarknad eller en Sverigemarknad. Men nu när vi växer internationellt har det också blivit allt mer viktigt att ha en lokal förankring mot svensk industri. Samtidigt som vi startar kontor ute i världen har vi mer att göra med svensk industri idag än någonsin tidigare, säger Kenneth Bodin.

En snabb titt på rubrikerna från det senaste året bekräftar deras berättelse om att det är mycket på gång nu. Här är några aktuella händelser:

Utveckling av robotar
Algoryx Simulations verktyg för avancerad simulering av realtidsfysik, AGX Dynamics, har blivit en integrerad del av ABB RobotStudio, en världsledande utvecklingsplattform för robotar. Det blir på så sätt ett kraftfullt stöd för ingenjörer och andra som behöver skapa avancerade simuleringar av exempelvis maskiner, motorer, robotar eller delar till dessa.

Saneringsarbete vid Fukushima
Algoryx simuleringsteknik används för att utveckla katastrofrobotar vid saneringsarbetet av Fukushimas kärnkraftverk.
Ett omfattande testområde för robotar har byggts upp i anslutning till Fukushima för att lösa de svåra uppgifterna. 3D-simuleringar och virtuella prototyper är en nödvändig del av utvecklingsarbetet med de avancerade robotarna. Det är här som simuleringsteknik från Algoryx kommer att få en väsentlig plats.

Virtuella tvillingfabriker
När Volvos hyttfabrik i Umeå får en virtuell tvillingfabrik bidrar Algoryx aktivt till utvecklingsarbetet tillsammans med Schneider Electric och Chalmers tekniska högskola. Med den virtuella fabriken hoppas man kunna upptäcka flaskhalsar i tid och korta ledtiderna till marknaden högst väsentligt.

Världens största robottävling
Algoryx mycket avancerade produkt för simuleringar ska även användas i världens största robottävling som avgörs i Japan 2020.

Kontor i Tyskland
Förra året öppnade också Algoryx ett kontor i München för att möta en ökad efterfrågan på den europeiska marknaden.

Nominerade lokalt
Framgångarna på ett globalt plan har också gett effekt på lokal nivå. I november 2017 var Algoryx ett av tre nominerade företag till Årets teknikpris på Umeågalan. Och tillbaka i tiden finns flera andra prestigefulla utnämningar som ett av Sveriges främsta unga teknikbolag (två år på 33-listan), en utnämning som ett av Europas främsta unga teknikbolag (Red Herring-listan) och listade på Deloitte Sweden Fast Technology 50.