Umedevpepper-1024x512

Talande intelligent robot på scen under Umeå Tech Arena

Den 29 maj kommer närmare 450 personer samlas på Umeå Tech Arena. Nu presenteras de sista talarna på temat artificiell intelligens.

Umeå Tech Arena är Uminova Innovations mötesplats där experter delar med sig av goda exempel och råd till alla intresserade utav tech. Den 29 maj är det dags igen, denna gång med fokus på artificiell intelligens (AI).

Sedan tidigare är det klart att bland annat Umeåforskaren och entreprenören Johanna Björklund samt den världsledande AI-profilen Christian Guttmann är två av talarna. Nu presenteras de sista.

Från Doberman Forward, investeringsbenet i den välrenommerade internationella design- och innovationsfirman Doberman, kommer Klara Leander och Magnus Bergmark att delta.

– Den tekniska utvecklingen skapar helt nya verktyg för innovation. Teknik som AI har under de senaste åren gjort en förflyttning från att vara något som möjliggör kreativa lösningar, till att inspirera och föda dem. På Umeå Tech Arena kommer vi visa upp hur några portföljbolag arbetar med AI för att skapa kundanpassade produkter och tjänster i världsklass, säger Klara Leander från Doberman Forward.

Talade robotar

Thomas Hellström är professor vid institutionen för Datavetenskap vid Umeå universitet och en av grundarna till startupbolaget The Factify, som genom den senaste AI-forskningen skapar intelligenta talande robotar. Detta kommer Thomas prata mer om på Umeå Tech Arena.

– Om tekniken är med oss så kommer jag även ha med mig en talande robotassistent på scenen, säger Thomas Hellström med ett skratt.

I slutet av 2017 lanserades Wallenberg Autonomous Systems, AI and Software Program (WASP), Sveriges överlägset största forskningssatsning på AI. Helena Lindgren, universitetslektor vid institutionen för Datavetenskap vid Umeå universitet och en av de som leder WASP AI kommer avslutningsvis ge en inblick i hur Sverige egentligen står sig på den internationella AI-arenan och vad det innebär för oss i Umeå.

Bra mix

Från arrangören Uminova Innovation är man nöjd med de föreläsare som kommer prata på Umeå Tech Arena.

– Mixen kommer ge en bra helhetsbild av AI och maskininlärning. På två timmar kommer talarna tillsammans täcka in allt ifrån vad AI egentligen handlar om till konkreta exempel på tillämpningar och utblickar hur det kommer påverka vårt samhälle, säger Linus Stark från Uminova Innovation.

– Dessutom får vi ju besök av talande intelligenta robotar. Bara det är ju tillräckligt för att det ska bli en intressant kväll, hävdar Linus Stark.

Umeå Tech Arena

Umeå Tech Arena arrangeras på Norrlandsoperan den 29 maj.