Leif Rehnström
Hello Future står bakom nya appen Mitt Skellefteå som bland annat låter barn betygsätta sin skollunch. Appen är nu nominerad till Guldlänken 2013.

Skellefteå-app nominerad till Guldlänken 2013

Barnen kan betygsätta skolmaten, information om källsortering och skidspåren är några av tjänsterna i Skellefteå kommuns mobilapp ”Mitt Skellefteå”, som nominerats till Guldlänken 2013.

Tävlingen
Guldlänken 2013
hyllar de mest innovativa idéerna för offentlig förvaltning och appen ”Mitt Skellefteå” har nu gått till semifinal där nio bidrag tävlar vidare.

Den kostnadsfri appen från Skellefteå kommun bygger på en mix av det bästa både från mobilteknik och webbteknik. I dagsläget finns kommunens tjänster kopplat till bland annat källsortering, öppettider, skidspårstatus och en interaktiv tjänst kring skolluncherna, där eleverna via sina smartphones kan tycka till om maten på sin skola direkt efter lunchen.

Portal för utvecklare

Skellefteåföretaget Hello Future står för utvecklingen av appen som även har en portal för utvecklare som vill vara med och ta fram fler tjänster. Leif Rehnström på Hello Future vill gärna se att fler utvecklare kommer med och skapar mobila tjänster utifrån den grund som nu är lagd.

– Vi vill gärna se att utvecklingsprocessen öppnas upp ännu mer under de kommande åren. Det skulle vara fantastiskt om fler kunde bygga mobila tjänster baserat på ramverket tillsammans med användbar öppen data från Skellefteå kommun, har han sagt
i en tidigare intervju
på InfoTech Umeå.

Från de nio semifinalisterna ska fyra bidrag plockas ut till finalen som går av stapeln i Jönköping under ”Offentliga rummet” i slutet av maj.

– Det känns jätteroligt att ”Mitt Skellefteå” är nominerad i den här tävlingen som ser till nyttan både för medborgare och näringslivet, säger Per Dinborn, verksamhetsstrateg, Skellefteå kommun. Vårt mål är att göra vardagen enklare för alla som bor i Skellefteå kommun, säger Per Dinborn.

Mer information om Guldlänken

Guldlänken
är en tävling som belönar den mest innovativa svenska e-förvaltningsutvecklingen i offentlig sektor till nytta för medborgare och företag: The Swedish eGovernment Awards.

Med e-förvaltning menas kombinationer av verksamhetsutveckling, kompetensutveckling och nya former av IT-stöd där relationerna mellan dessa tre olika komponenter kan variera. Allt från väldigt konkreta e-tjänster till processutveckling, demokratiutveckling och vidare till nya sätt att tänka och implementera offentlig verksamhet är välkomna som deltagare. Det viktiga är att det handlar om innovativa sätt att utveckla offentlig sektor till nytta för medborgare och företag.

Tävlingen Guldlänken premierar den mest innovativa förvaltningsutvecklingen för offentlig verksamhet. Juryn prioriterar särskilt det innovativa i utvecklingen samt värdet för medborgare och/eller företag, men lägger mindre vikt vid storlek, det vill säga hur många som berörs av den aktuella utvecklingen. Det innebär att mindre aktörer har goda möjligheter att konkurrera med större. Vinnaren får bland annat ett "spridningsstöd" värt 100 000 kronor.