Tillväxtdagen 2015
Leif Rehnström, Bengt Ivansson och Daniel May berättade om startup-miljön i Skellefteå under Stora Tillväxtdagen 2015. Foto: Tillväxtverket.

Skellefteå bygger startup-miljö

I Skellefteå byggs ett helt nytt hus som ska samla startup-företag, ett initiativ som väckte IT-minister Mehmet Kaplans intresse under Tillväxtdagen.

Företagandet i Skellefteå har alltid varit starkt och präglat hela kommunen. Men när det gäller antalet nystartade företag har Skellefteå inte legat bra till jämfört med andra kommuner. Näringslivschef Bengt Ivansson tog detta som en utgångspunkt för sin presentation under Tillväxtverkets Stora Tillväxtdagen som nyligen arrangerades i Stockholm.

Nytt hus för startup-företag

Men det låga antalet nya företag är inget som ska få kommunen att deppa. Snarare tvärtom, statistiken triggar nu Skellefteå att driva igång ett startup-community. Ett helt nytt hus ska byggas med en ny miljö där digitala bolag ska kunna inspirera varandra.

Med under Tillväxtdagen var även Leif Rehnström från Hello Future och Daniel May, grundare av startup-företagen Refresh och LIFX, båda med stark koppling till Skellefteå.

– Vi bygger om i gamla Folkets hus och biblioteket i Skellefteå. Där ska vi samla allt som har med nystart att göra, berättar Leif Rehnström för deltagarna under Tillväxtdagen.

Skellefteå fanns med under dagen för att visa på att startup-miljöer inte bara finns i Stockholm. Även ute i landet på mindre orter finns ambitionen att utveckla digitala tjänster och produkter.

Siktar högt

– Vi vill bygga någonting som är på samma nivå och lika bra som i Berlin, även om det är i Skellefteå, fortsätter Leif Rehnström, och syftar på den startup-miljö i Berlin som blivit omtalade, på samma sätt som startup-miljön i Stockholm.

Inkubatorer, acceleratorer, gemensamma utrymmen, en community manager som ser till att människor möts och en cafeteria som central mötesplats kommer också att finnas i huset.

– Till huset vill få in det rätta människorna, de som har de högsta intentionerna, fortsätter Leif Rehnström.

Ambitionen att bygga upp ett helt nytt startup-community var något som tilltalade IT-minister Mehmet Kaplan, som också var på plats under Tillväxtdagen för att tala om sin syn på hur digitaliseringen av samhället förändrar förutsättningarna för näringslivet.

Kort intervju med Leif Rehnström under Stora Tillväxtdagen