Skellefteå får Sveriges Innovationsriksdag 2020.
Skellefteå får Sveriges Innovationsriksdag 2020.

Skellefteå får innovationsriksdag

Nu är det klart. Skellefteå blir värdstad för Sveriges Innovationsriksdag 2020.

– Vi är enormt glada över beslutet! Skellefteå Science City har tillsammans med Visit Skellefteå jobbat med detta sedan 2016, säger Johnny Högberg, vd Skellefteå Science City.

– Att Sveriges Innovationsriksdag väljer Skellefteå 2020 är mycket glädjande. I vår kommun har många nya innovationer sett dagens ljus och det känns extra spännande att få visa allt intressant som nu är på gång i Skellefteå, säger Kristina Sundin Jonsson, kommunchef.

Sveriges Innovationsriksdag är en årlig branschkonferens som samlar politiker, beslutsfattare, företrädare för innovationsmiljöer, lärosäten och institut, näringsliv och andra opinionsbildare för att diskutera Sveriges innovationssystem. I år 2018 hålls den i Borås, men 2020 kommer innovationsriksdagen till Skellefteå.

I en presentationsfilm som gjordes inför valet av ny stad medverkar flera av regionens innovationsaktörer.

– Vi är väldigt duktiga på att göra innovation. Inte bara att prata om eller läsa om innovation, säger Leif Rehnström från Skellefteåföretaget Hello Future i filmen.

I filmen medverkar även Peter Carlsson, Northvolt, som under 2017 tog beslut att bygga Europas största batterifabrik i Skellefteå.

Film om Skellefteå

Filmen nedan visar den presentation som Skellefteå gjorde inför att bli utvald som stad.

– När vi tagit våra internationella samarbetspartners och underleverantörer till Skellefteåregionen så har vi sett att dom har inspirerats av attityden och möjligheterna. Vi ser att ekosystemet som vi vill bygga kring vår etablering det kan verkligen hända i Skellefteå, säger Peter Carlsson.

Susanne Wiklund Lindström, North Sweden Cleantech, lyfter fram den starka bas industri som finns i norra Sverige och Västerbotten.

– Vi har en hög utbildningsnivå och en enorm innovationskraft. Kopplat till det har vi en stark basindustri, en gruvindustri, skogsindustri och en industri för ren energi. De här tre industrierna är enormt viktiga för att vi kan driva hållbar tillväxt tillsammans, säger Susanne Wiklund Lindström.

I videon medverkar Arctic Game Lab, Hello Future, Arctic Business Incubator, Northvolt, T2 College och North Sweden Cleantech.

Se hela filmen om Skellefteå som innovationsstad.