Peter Carlsson
Peter Carlsson, vd för Northvolt, berättar att Skellefteå är en av åtta svenska kommuner som kan få en etablering av Sveriges första batterifabrik. (Bilden från ett tidigare tillfälle.)

Skellefteå högintressant för batterifabrik

I lördags var Northvolts vd Peter Carlsson i Skellefteå för att studera tilltänkta platser för företagets gigantiska batterifabrik.

– Det har varit ett fantastiskt intressant besök här i Skellefteå. Vi har mött en väldigt peppad och engagerad kommun. Jag åker härifrån jätteimponerad, berättar Peter Carlsson, för Norran Affärsliv.

Förutom Skellefteå är ytterligare sju kommuner aktuella i Sverige och även två kommuner i Finland för det nya bygget. Var bygget slutligen hamnar kommer Northvolt att ge besked om i slutet av sommaren.

Tajt tidsplan
Peter Carlsson berättar att tidsplanen är mycket tajt och att den kommun som den gigantiska batterifabriken placeras i står inför en stor utmaning eftersom det handlar om ett av de största industriprojekten i modern tid.

Peter Carlsson berättade att de tänkta kunderna till batterifabriken kommer från tre industriella sektorer.

– Dels har vi den europeiska bilindustrin där vi har en dialog med alla biltillverkare på kontinenten, dels gäller det för producenter av solenergi och vindkraft att balansera sin verksamhet med batterilagring. Dessa marknader kan bli nästan lika stora som bilindustrin, säger Peter Carlsson.

Anställa 3 000 personer
Fabriken beräknas behöva anställa närmare 3 000 personer varav många ingenjörer.

– Här gäller det att vi får en bra dialog med den kommun som väljs ut. Det kommer att behövas enormt mycket kompetens bland annat i form av tusentals ingenjörer och dessutom krävs det ett fungerande ekosystem med underleverantörer, fortsätter Peter Carlsson till Norran.

Läs mer på Norran Affärsliv om Northvolts besök i Skellefteå.