Skellefteå lockar med arbete i teknikföretag

Skellefteå kommun vill tillsammans med ett antal företag locka studenter från Umeå att jobba i Skellefteå.

Tillsammans med ett antal företag är Skellefteå kommun ute på en universitetsturné i landet. Syftet är att erbjuda studenter en bra möjlighet att förlägga praktik och examensjobb på spännande företag i stark tillväxt med goda karriärutsikter.

På torsdag och fredag stannar den till i Umeå där två lunchföreläsningar äger rum i E-puben på Umeå universitet.

– Det är ett bra koncept som innebär att studenter och företag får en chans att mötas förutsättningslöst och skapa värdefulla kontakter, säger Helena Renström, marknadschef, Skellefteå kommun.

Besöket i Umeå blir det andra stoppet på turnén som hade sin start på KTH i Stockholm.
– Där var intresset riktigt stort. Jag tror att många blir överraskade över hur långt i framkant företag som Boliden och Skellefteå Kraft ligger. Det är företag som satsar stort på innovation och hållbarhet och det är förstås lockande att få vara en del av det, säger Helena Renström.

Med i Umeå finns även Fastec, Tieto, Optronic och Outotec, samtliga framgångsrika specialistföretag som i många fall tillhör världseliten inom sina respektive branscher.

– Men precis som många andra har de en utmaning i att trygga rätt kompetens. Det är viktigt för både dem och oss inom kommunorganisationen att visa den bredd och höga livskvalitet Skellefteå har att erbjuda, att du inte behöver välja mellan ett bra jobb och ett bra liv, säger Helena Renström och fortsätter:

– Vi är inne i en stark tillväxtfas just nu där det händer nya saker hela tiden. Utbudet av bra karriärmöjligheter och en rik fritid ökar ständigt. Samtidigt är levnadskostnaderna betydligt lägre än i de större städerna. Det gör Skellefteå till ett mycket intressant val oavsett om du är student, nyutexaminerad eller har några års erfarenhet och vill prova nya vägar.

Efter föreläsningen är alla som har möjlighet välkomna att stanna kvar och prata med företagen på tu man hand om allt från sommarjobb till karriärmöjligheter. Den riktigt nyfikna kan också besöka sportbaren Allstar under kvällen den 12 oktober för att se hockey (Skellefteå AIK möter Brynäs IF) och umgås.

– Det är ett bra och avslappnat sätt att lära känna varandra lite bättre. Dessutom tror vi att det är ett utmärkt tillfälle för utflyttade Skellefteåbor som funderar på att återvända hemåt att höra sig för om jobb, säger Helena Renström.


Text av: Mikael Hansson

Publicerad: 10 oktober, 2017Dela artikel:

Text av:

Publicerad:

Facebook

Mikael Hansson

10 oktober, 2017