Alvargalan
Många företag med digital teknik finns med som nominerade till Alvargalan. Från vänster Tomas Nordström, vd för Gold Town Games som utvecklar dataspel för hockey, Elin Tjerngren från Hello Future och en skärmdump från simulator för övningskörning.

Skellefteås digitala industri lyfter

Skellefteå växer allt mer som digital stad. Ett tecken på det är årets nomineringar till näringslivsfesten Alvargalan där många digitala företag finns med.

I många år har Skellefteå varit liktydigt med verkstadsindustri och gruvföretag. Men idag är de digitala lösningarna vardag i gruvbranschen och en helt ny grupp av företag kliver fram med digitala plattformar och it-lösningar som en del av sin affärsverksamhet.

När nomineringarna till årets
Alvargalan
offentliggörs är många av företagen exempel på den digitala förvandling som sker i Skellefteås näringsliv. Här nedan är några av exemplen.

De nominerade

I kategorin
Årets företag
är Hello Future en av tre finalister. Företaget ligger i framkant med att hjälpa företag att digitalisera för att öka sin tillväxt. Hello Future har bland annat tagit fram digitala tekniklösningar för att utveckla ett museums samlingar. Företaget ligger också bakom den app och teknik som används av många kommuner för att lyfta fram kommunal verksamhet.

Nominerad som
Årets tjänsteföretag
är Autotech Teknikinformation som utvecklar produktinformation, animationer och utbildningsmaterial, ofta på digital grund.

I kategorin
Årets startup
finns flera företag med digitala tekniklösningar. Skellefteå Simulator System erbjuder tjänster i körsimulatorn B4Drive för målgruppen ungdomar, nyanlända och dyslektiker. Här finns även Gold Town Games som är ett dataspelsbolag med ambition att utveckla världens bästa hockeymanagerspel.

I kategorin
Årets nykomling
finns teknikföretaget Norlink som på kort tid blivit en internationell aktör för tjänster och kompetens inom hela produktutvecklingskedjan med inte minst 3D-printing.

I
Årets hållbara företag
finns Consultec som efter drygt 40 år som ledande mjukvaruutvecklare inom byggbranschen nu tar stora steg ut i världen med sina lösningar för att säkerställa hållbar produktion och ökad miljömedvetenhet inom branschen.

En av de nominerade som
Årets unga entreprenör
är Kevin Forss Nordlund som byggt upp Sveriges näst största viralsajt Uppskattat.se och på ett framgångsrikt sätt visat på hur man kan skapa bra affärsmodeller med internetbaserade verksamheter

En lista över alla övriga nominerade finns på Alvargalans webb. Vinnarna tillkännages på Alvargalan den 29 januari.