Daniel Wiberg, Andreas Lind och Jesper Byström .
Daniel Wiberg, Andreas Lind och Jesper Byström satsar allt på ett eget företag med simulatorer.

Skillster en branschutmanare för simulatorer

Efter flera år på samma företag valde Andreas Lind, Daniel Wiberg och Jesper Byström att säga upp sig och satsa allt på ett eget företag.

Sedan starten i januari har intresset för Skillster vuxit stadigt.

– Framstegen bottnar i att vi utvecklar vår produkt i dialog med våra kunder, berättar Andreas Lind, som nyligen sålt fyra licenser av Skillsters lastbilssimulator till en fordonsutbildning i Skåne.

Skillster utvecklar och säljer mjukvara för lastbilsutbildning och har på kort tid blivit en branschutmanare att räkna med.

– Vi har som mål att sälja tio simulatorer fram till hösten och är redan uppe i nio stycken för sex olika kunder. Det går snabbare än vi hade räknat med, vilket jag tror beror på att vi har en produkt som kunderna länge har efterfrågat, säger vd:n och delägaren Andreas Lind.

– Sedan är vi duktiga på det vi gör. Vi har trots allt över 30 års sammanlagd erfarenhet av att arbeta med simulatorer, berättar Andreas Lind och syftar på alla de år som han och hans två medarbetare har arbetat på Oryx Simulations, som trion har en fortsatt god relation med.

– Absolut, vi är inte konkurrenter. De valde att inrikta sig mot maskintillverkarna, medan vi fokuserar helt på utbildningarna, förklarar Andreas Lind.

Förenklar för skolorna
Historiskt sett har lastbilssimulatorerna varit alltför dyra och komplicerade för skolorna. Skillsters mål är att förenkla för utbildningarna och vara med och skapa förutsättningar för en modernare och mer miljövänlig pedagogik, där eleverna kan lägga mer tid i simulatorer och mindre tid i lastbilshytter. I och med att Skillster anpassar sin produkt efter skolornas behov kan skolorna köpa in flera licenser och på det sättet skapa förutsättningar till fler utbildningspass och gruppövningar.

– Det behövs många utbildningstimmar för att bli riktigt bra på något. Vi hoppas att detta förändrar sättet vi utbildar fordonsförare på, säger Andreas Lind, som gärna blickar framåt.

– Virtual reality är på stark frammarsch och jag tror vi får se en boom inom kort. Vi är förberedda för den och har redan anpassat produkten för det. Verklighetskänslan blir en helt annan, exempelvis med VR-headsetet Oculus Rift. Du kan till och med luta dig ut ur hyttfönstret och titta bakåt.

Skillster arbetar främst med uppsökande försäljning. De är intresserade av att träffa kunderna där de är, och höra vilka problem och utmaningar de har och hur eleverna ser på sin utbildning. På det sättet kan de både utveckla produkten och sälja den. På plats får de också direktrespons, vilket många gånger är belönande.

– Det är fantastiskt att få uppleva kundernas glädje när de äntligen hittar ett alternativ som passar deras behov.

Vilka utmaningar har ni haft?

– Den främsta är att prioritera rätt eftersom vi är få. Vi får in väldigt många önskemål om hur vi ska utveckla produkten och det kan vara knivigt att välja det vi ska satsa på här och nu.
Skillsters arbetssätt är enkelt men effektivt. Andreas och hans medarbetare lyssnar, justerar och förändrar. Varje månad uppdateras programvaran utifrån feedbacken de får.

Någon att ta stöd mot
Samarbetet med Uminova Innovation är de tacksamma för.

– Att tänka kundnytta och kundvård har vi verkligen fått med oss från Uminova. Att vi också har en affärscoach är betydelsefullt, det är ett bollplank och en rådgivare att ta stöd mot.

Vilka är dina tips till andra som funderar på att göra affär av sin innovation?

– Hitta en potentiell marknad, verifiera den och satsa sedan fullt ut. Som vi. Vi sa upp oss och gick all in. Under det här första året har vi ingen lön utan lever på sparade medel. Det kan låta tufft, men det här är det bästa som har hänt mig. Det är stor skillnad jämfört med att vara anställd. När helgen kommer är det trist och när söndagen är slut känner jag ”äntligen!”. Att jobba med detta är så belönande.

Fakta
• Grundades: 2016
• Produkt: Skillster transportsimulator
• Kunder: Fordonsgymnasier, privata aktörer i samma bransch. Fokuserar på Sverige nu, Norden sedan.