Västerbottensveckorna
I panelen under invigningen av Västerbottensveckorna: Maria Forsséll, vd BioCool, Hanna Dermes Gibson, Enterprise Europe Network och Uminova Innovation, och Katarina Areskoug Mascarenhas, Europeiska kommissionen i Sverige.

Globala Västerbotten hyllades på invigning

”Satsa högt, satsa på att vara nummer ett, våga säga att ni är bra”. Hanna Dermes Gibson är en av många som hyllar Västerbottens globala kraft när Västerbottensveckorna invigs.

Näringsminister Mikael Damberg var en av de första upp på scen när Västerbottensveckorna på Grand Hôtel i Stockholm invigdes för 27:e året i rad. Global attraktionskraft är temat denna gång, ett tema som näringsminister Mikael Damberg gillade under sitt invigningstal.

– Jag blev mycket förtjust när jag hörde temat. Sverige har under hundra år lyckats förnya sig och hela tiden leverera på en global marknad. Vi är väldigt duktiga på digital ekonomi och vi har en mycket stark startup-scen.

Imponerad av digitala satsningar

Mikael Damberg betonar att han efter ett otal resor till Västerbotten är mycket imponerad av näringslivet i länet, inte minst kring digitala satsningar och bredbandsutbyggnad.

– Jag var i Norsjö nyligen och träffade småföretag som digitaliserat sin verksamhet. Västerbotten är ett av de län som kommit väldigt långt i bredbandsutbyggnad. Ska man driva ett företag i Norrlands inland måste man vara bäst, det finns inga alternativ. De bästa av de bästa måste väl finnas i Norrlands inland, säger Mikael Damberg och får en av dagens spontana applåder.

Born globals blir internationella

Hanna Dermes Gibson, internationell affärscoach inom Enterprise Europe Network och Uminova Innovation, sitter med i en av panelerna under dagen. Liksom Mikael Damberg tar även hon upp de internationella möjligheter som startup-företag har.

– Idag finns många företag som är born globals, som blir internationella direkt. Det vill vi gärna se mer av, att fler startups vågar ta steget ut och satsa internationellt.

– Jag tycker alltid att man ska satsa högt, satsa på att vara nummer ett, och våga säga att man är bra, säger Hanna Dermes Gibson och får även hon en spontan applåd.

Moderator för invigningsdagen var Malou von Sivers och bland talarna fanns förutom Mikael Damberg och Hanna Dermes Gibson, Katarina Areskoug Mascarenhas, chef Europeiska kommissionen i Sverige, Camilla Wagner, journalist och debattör, Niklas Myhr, professor i social media, Torbjörn Wahlberg, Vattenfall, och Lara Gavina, Hello Future.

Västerbotten på Grand Hôtel arrangeras av Region Västerbotten och Länsstyrelsen i Västerbotten och pågår mellan den 24 januari till den 12 februari.

Mikael Damberg

Näringsminister Mikael Damberg imponerad av Västerbottensveckornas globala tema.

 

Västerbottensveckorna

Vinterträdgården i Grand Hôtel fullsatt under invigningen.

 

Västerbottensveckorna

Kennet Bodin, vd för Algoryx, i samtal med Mats Johansson, UMIT Research Lab, och Marlene Johansson, Sliperiet.

 

Västerbottensveckorna

Lars Stenlund, vd Vitec, i minglet tillsammans med Carina Håkansson, vd Skogsindustrierna, och Maria Hedblom, Sparbanksstiftelsen Norrland.

 

Västerbottensveckorna

Jan Snygg, bl a styrelseordförande för Limes Audio, och Niklas Jansson, vd Almi Nord.


Text av: Mikael Hansson

Publicerad: 25 januari, 2017



Dela artikel:

Text av:

Publicerad:

Facebook

Mikael Hansson

25 januari, 2017