Level Eight
Nästan alla anställda i Level Eight på en bild. Från vänster: Pontus Bengtsson, Rickard Jäger, Erik Benerdal, Patrik Knutsson, Johan Wallberg, Markus Lundberg, Fredrik Johansson, Johnny Edström och Joel Jonasson.

Släpper spel för världsmarknad

Level Eight släpper Robbery Bob 2, uppföljaren till spelet vars första version laddats ner 15 miljoner gånger. Umeåföretaget hoppas nu på en ny framgång för den humoristiska tjuven Bob.

Robbery Bob har blivit en riktig storsäljare för Umeåföretaget
Level Eight. Det handlar om att smyga fram som tjuven Bob och med list försöka komma åt allt stöldgods, men samtidigt undvika övervakningskameror, larm och vakter. Med 15 miljoner nerladdningar, upp mot 300 000 aktiva spelare varje dag och 70 000 som gillar spelet på Facebook har det blivit en stor framgång för Level Eight. Det är siffror som hjälpt företaget att få stadig mark under fötterna, allt sedan bolaget bildades 2011.

Ett spel per år

Sedan dess har Level Eight släppt ungefär ett spel varje år. Förutom storsäljaren Robbery Bob, som handlar om att smyga fram i hus och försöka stjäla så mycket stöldgods som möjligt,   har Level Eight även släppt spelen Modern Command och Megastunt, båda två också de med en fast spelarbas.

– Vi gillar Robbery Bob och vi har under lång tid tänkt göra en uppföljare. Utmaningen var att hålla det likadant men ändå göra något nytt och fräscht, säger Patrik Knutsson, VD för Level Eight.

– Grafiken har blivit mycket mer högupplöst, så spelet har växt i storlek, annars är det ungefär samma teknik som vi använder i både ettan och tvåan.

Hur ta betalt?

Robbery Bob 2 som släpps den 4 juni på både App Store och Google Play kommer att kosta tre dollar. Level Eight har haft en del diskussioner om affärsmodellen och hur man ska kunna ta betalt för spelet.

– Det är svårt att hitta en gratismodell för den här typen av spel. Det är ett levelbaserat och då är det svårare att ta betalt inne i spelet, förklarar Patrik Knutsson.

Patrik Knutsson jämför med Modern Command som är en helt annan typ av spel där en försvarsanläggning byggs för att skydda en bas. Det tar längre tid att spela och då finns det också större möjlighet att a betalt för saker inne i spelet för att användaren ska kunna snabba på det.

Målgrupper och marknader

Robbery Bob har sin marknad i många olika länder, Sverige är stort liksom USA. Men det spelas också mycket i Saudiarabien, även om Patrik Knutsson inte riktigt har hittat förklaringen till det.

– Vi trodde Robbery Bob skulle vara ett spel för lite äldre ungdomar, men det har även blivit populärt bland yngre spelare.

Framgångarna med inte minst Robbery Bob gör att Level Eight siktar på att fortsätta växa. Förra året flyttade företaget in i nya lokaler på Renmarkstorget i Umeå och rekryterar nu fler medarbetare.

– Vi är tolv idag men kan nog bli 15. Just nu behöver vi både en testare och en programmerare, och förhoppningsvis ska vi också hitta en till grafiker, säger Patrik Knutsson.

Se annonsen för
Quality Assurance Tester.

Se
annons för programmerare.

Men nu först riktas fokus mot att följa hur Robbery Bob 2 tas emot världen över när spelet släpps den 4 juni.

 

Robbery Bob 2 - Official HD Gameplay Trailer 

Text och foto: Mikael Hansson