App från Komatsu Forest
Med Komatsu Forests nya mobilapp sker överföringen av produktionsfiler och rapporter trådlöst från skogsmaskinen till kontorsdatorn.

Slut med USB-stickor i skogen

Inget mer fipplande med USB-minnen i skogen. Med en iPhone och Komatsu Forests nya mobilapp KF Transfer skickar skogsmaskinföraren rapporter om avverkningen trådlöst från skogsmaskinens dator direkt till kontorsdatorn.

Ökad effektivitet och optimering inom skogsindustrin har gjort att skogsmaskinens dator blivit en allt viktigare del av produktionskedjan. Beståndskartor, aktuella prislistor som styr avverkningen, produktionsvolymer och rapporter hanteras av datorn i hytten enligt en standard som kallas Stanford, Standard for Forestry Data and Communication.

Tidigare har maskinföraren varit tvungen att hålla reda på USB-minnen för att kunna flytta över information från skogsmaskinen till kontorsdatorn. Men eftersom USB-minnen lätt kan tappas bort kan det vara en riskabel hantering. Därför har Umeåbaserade skogsmaskintillverkaren
Komatsu Forest, tillsammans med utvecklingsbyrån
TR i Skellefteå, tagit fram
mobilappen KF Transfer
som trådlöst flyttar filerna från skogsmaskinen till kontorets dator.

Slipper USB-minnen

– Just att man slipper hålla reda på USB-stickorna, som är lätta att glömma och tappa bort, är en av de stora fördelarna med appen, säger skogsentreprenören Fredrik Hallenek i ett pressmeddelande från Komatsu Forest.

– Mobilen har man ju alltid med sig och som iPhone-användare är jag ju van att hämta appar från App Store, fortsätter Hallenek, som under en tid varit testpilot av den nya appen.

Mobilappen KF Transfer gör det möjligt att koppla upp en iPhone med maskindatorn via ett lokalt wifi-nätverk. Filerna överförs och skickas sedan från maskinförarens iPhone så fort telefonen har kontakt med telefonnätet.

KF Transfer kan hantera flera olika filformat. Viktigast för skogsmaskinägaren är så kallade Stanford-filer, men appen klarar även Word, Excel, pdf-filer och bildformat som jpeg, gif och png. Det innebär att maskinföraren med denna lösning helt kan ersätta överföring via USB-minnen.

Här finns
KF Transfer på App Store.

Film som visar användning av dator i skogsmaskinen

Filmen nedan visar hur en skogsmaskinförare har stöd av datorn i hytten under avverkningen.

 

Text: Mikael Hansson, Foto: Komatsu Forest


Text av: Mikael Hansson

Publicerad: 19 mars, 2012Dela artikel:

Text av:

Publicerad:

Facebook

Mikael Hansson

19 mars, 2012