Åsa Fällman och Evelina Boström
Evelina Boström, till höger, berättade om vikten av investerare för att ett bolag ska kunna växa och hur en konkurs kan bli till en viktig erfarenhet att ta med sig. På bilden tillsammans med Åsa Fällman, Näringslivsservice i Umeå kommun.

Smällen som gav styrka

När Evelina Boström 2013 gick i konkurs med bolaget Creative Lounge var det en smäll som sved. Men det gav också erfarenheter som hon idag har nytta av.

Torsdagens Morgonpasset med Umeå kommun gick under temat riskkapital och tillväxt. Investeraren Jan Snygg, med flerårig erfarenhet av att följa bolag som vill växa snabbt, delade med sig av sina erfarenheter.

På scen stod även Evelina Boström, entreprenör inom e-handel och idag vd för Style Level. Hon berättade från entreprenörens perspektiv om hur viktigt det är att få in kapital utifrån i rätt tid.

En smäll som gav styrka
Men hon berättade även om hur satsningar kan gå i stöpet. Innan Style Level drev hon bolaget Creative Lounge som efter fem år med snabb framgång inom e-handel tvingades i konkurs.

– Den smällen sved, det är faktiskt lite jobbigt att prata om det, säger Evelina Boström och drar efter andan samtidigt som rösten darrar en aning.

– Men bäst av allt är att jag blev tusen erfarenheter rikare. Med något rangliga ben klev jag på båten igen, fortsätter hon.

Konkursen blev en styrka
Idag kan hon se att konkursen till och med blivit en styrka som gjort att investerare idag tror på henne än mer. Förra året klev Ida Backlund, grundare av Rapunzel of Sweden, och entreprenören Isabella Löwengrip in i Evelina Boströms nystartade bolag Style Level som delägare vilket ger både kapital och kompetens men också nätverk, något som Evelina betonar som en stor möjlighet för henne.

Style Level är ett e-handelsbolag inom mode som riktar sig till kvinnor mellan 25 och 45 år. Med Investeringarna från Backlund och Löwengrip kan bolaget ta nästa kliv i sin utveckling.

– Min vision var att bygga ett starkt bolag med hög lönsamhet, stark vinst och med kundfokus i världsklass. Idag är vi där, säger Evelina Boström.

Jobba hårt
2016 omsatte Style Level 2,5 miljon kronor med en vinst på en halv miljon. Bara i november och december var omsättningen lika hög som hela året dess förinnan. Målsättningen inför 2017 är att dubbla omsättningen med fortsatt vinst.

– Men det krävs att du vågar vara beredd att jobba extremt hårt och vara uthållig, säger Evelina Boström.


Jan Snygg, investerare och en av affärsänglarna inom Northern Light Capital, gav sin syn på hur riskkapital är en nödvändighet för att tillväxtbolag ska kunna växa snabbt.


Investerarens perspektiv

Hur tänker då en investerare som vill gå in med kapital i ett växande bolag? Det kunde Jan Snygg, en av grundarna bakom Northern Light Capital, berätta om. Bolaget samlar 15 affärsänglar som tillsammans vill vara med och bygga upp nya tillväxtföretag genom att gå in med investeringar.

– För att investera i en tidig fas måste du ha en stark tro på entreprenören. Det går inte att räkna på det, det måste vara mycket tro och det måste slå gnistor mellan entreprenören och investeraren, säger Jan Snygg.

Kapital nödvändigt
Han menar att för ett tillväxtföretag och ett startup som siktar på att slå internationellt är kapital en nödvändighet. Det ger entreprenören en möjlighet att våga ta steget till nästa nivå.

Men då krävs också en kultur och en attityd som uppmuntrar människor att ta risker. Att kunna lära sig av misslyckanden och gå vidare.

Dela med sig
Det är något som Nils-Olof Forsgren, vd för inkubatorn Uminova Innovation, instämmer i under frågestunden efteråt. Han menar att en kultur av ”pay-it-forward”, av att dela med sig av sina nätverk och sin kunskap, allt mer präglar Umeå.

– Jag ser i Umeå en stor skillnad de sista fem, tio åren. Vi har många techorienterade bolag som kommer från tekniktung forskning med ett stort engagemang. Vi ser allt fler studenter som vill vara med i startups och vi har många garvade personer som också vill vara med och dela med sig av sina erfarenheter.


Text av: Mikael Hansson

Publicerad: 4 maj, 2017Dela artikel:

Text av:

Publicerad:

Facebook

Mikael Hansson

4 maj, 2017