Susanne W Lindström, North Sweden Cleantech, tillsammans med Mikael Damberg, näringsminister.
Susanne W Lindström, North Sweden Cleantech, tillsammans med Mikael Damberg, näringsminister.

Smart City Sweden väntas ge fler exportaffärer

Sveriges företag inom grön teknik, ren energi och hållbara lösningar har fått ett skyltfönster: Smart City Sweden.

– Satsningen kan bidra till exportaffärer för företag i norra Sverige, säger Susanne W Lindström, projektledare för internationella affärer på North Sweden Cleantech.

Närings- och innovationsminister Mikael Damberg invigde nyligen Smart City Sweden, en nationell plattform för smarta och hållbara städer. Lokalerna finns i Hammarby Sjöstad, Stockholm, dit Susanne W Lindström var inbjuden till invigningen som representant för satsningen North Sweden Cleantech.

– Smart City Sweden kommer att vara en fysisk lokal dit internationella besökare kommer för att lära sig mer om smarta specialiseringsområden och vad vi i Sverige kan inom detta område, säger Susanne W Lindström.

Smart City Swedens framtagna visningsmiljö i Hammarby Sjöstad kommer att lyfta fram företag och hållbara lösningar från hela landet. Konceptet som skall visas upp tas fram med hjälp av ASSET, paraplyorganisationen för den svenska miljötekniksektorn, där Susanne W Lindström är styrelseledamot.

Synliggöra norra Sverige
– Vi kan synliggöra norra Sveriges styrkeområden inom grön teknik och ren energi. Det är dessa bolag som ger lösningen till den smarta staden – det är deras förtjänst att vi har en hållbar ”Smart City” och att vi kan jobba med klimatfrågan, menar hon.

Sverige är en förebild för många andra länder, inte minst när det gäller avfallshantering där Sverige kan sträcka på sig som bäst i klassen.

– Norra Sverige har även många andra styrkor som vi vill lyfta fram, inte minst kopplat mot skogen, ren energi och vår drivkraft för nya innovationer. Att vi nu får ett fysiskt skyltfönster mot världen kan bidra till nya exportaffärer, säger Susanne.