Johanna Bjröklund, vd för Smart Video, presenterar bolagets affärsidé för att granskande jury under finalen av Di Digital startup tour.
Johanna Bjröklund, vd för Smart Video, presenterar bolagets affärsidé för att granskande jury under finalen av Di Digital startup tour.

Smart Video i final bland de främsta i Sverige

Det blev ingen finalvinst i Di Digital startup tour men Smart Video från Umeå kan ändå kalla sig för ett av Sveriges främsta startup-företag.

När finalen i Di Digital startup tour avgjordes igår på Kulturhuset i Stockholm var Umeåföretaget Smart Video ett av sex tävlande startup-bolag som gjorde upp om titeln Sveriges nästa stora techsuccé.

Även om det den här gången inte blev någon finalseger så menar teamet bakom Smart Video att de har något stort på gång. Och att vara en av de sex främsta i en sådan här stor startup-tävling är naturligtvis inte så tokigt, konstaterar Johanna Björklund, vd.

Ser resultat av försäljning

– Det var otroligt roligt att komma till finalen av Startup Tour. Vi har under hösten fokuserat ännu mer på försäljning och vi kan verkligen se resultat av det. Just nu knyter vi varje vecka till oss en ny kund eller samarbetspartner, så vi ser att produkten ligger helt rätt i tiden, säger Johanna Björklund.

Det var genom en vinst i regionfinalen tidigare i höst i Umeå som Smart Video tog en plats i riksfinalen av Di Digital Startup Tour. Inför en stor publik av startup-intresserade och en skarp granskande jury av investerare var Johanna Björklund, vd för Smart Video, en av sex entreprenörer som fick kliva upp på podiet för att pitcha sitt företag och sin affärsidé.

Artificiell intelligens

Smart Video är en avknoppning från Codemill och företaget bygger på forskning inom artificiell intelligens. Företaget har utvecklat en lösning som underlättar för e-handel och onlinebutiker att enklare sälja de produkter som visas upp i en video.

Medan tittaren följer det som händer i filmen visas ett band under videon av de produkter som det säljande företaget vill skapa uppmärksamhet kring.

– Just nu har vi en väldigt bra kampanj tillsammans med Metro Mode i det nya annonsformatet. Självklart var det extra kul att få berätta om det under finalen, fortsätter Johanna Björklund.

I kampanjen deltar även Åhléns. Den består av en serie interaktiva filmer i vilka utvalda influencers från Metro Mode avslöjar sina skönhetshemligheter i videoklipp. De interaktiva videofilmerna och annonserna genererar ökad trafik, konvertering och försäljning.

Fantastisk pitch

Smart Videos försäljningschef Johannes Eriksson var på plats under finalen tillsammans med ett helt team från Smart Video och Codemill för att heja på Johanna Björklund.

– Johanna gjorde en fantastisk pitch som redan genererat förfrågningar från potentiella kunder och partners, så på ett sätt känner vi oss ändå som vinnare. Responsen vi får från marknaden är riktigt positiv och vi tror stenhårt på vår idé, säger Johannes Eriksson.

Malmöföretaget Doctrin tog med en e-hälsolösning hem förstapriset på en miljon kronor i annonsutrymme från Bonnier samt flera sidopriser från partners till Di Digital.

Årets finalister var förutom Smart Video från Umeå:

• Inkbay – Vinnare i Stockholm

• Epishine- Vinnare i Linköping

• Bokio – Vinnare i Göteborg

• Doctrin – Vinnare i Malmö

• Hey Code – Årets ”wild card”

Juryn bestod av bland annat Linus Dahg, Inventure, Sara Wimmercranz, Backing Minds, Mikael Karlsson, Almi Invest, Katja Bergman, Moor, Christoffer Norman, Northzone, och Johan Brenner, Creandum.