Johanna Björklund och Niklas Jansson från Smart Video är mycket nöjda över den nya investeringen.
Johanna Björklund och Niklas Jansson från Smart Video är mycket nöjda över den nya investeringen.

Smart Video tar in sex miljoner

Umeåföretaget Smart Video tar in sex miljoner kronor för att nå fler med sin videolösning för e-handel.

Startup-bolaget Smart Video från Umeå har tagit in sex miljoner kronor från Partnerinvest Norr och riskkapitalbolaget Nascent Invest. Partnerinvest Norr går in med ett lån på två miljoner medan Nascent Invest investerar fyra miljoner i bolaget.

Smart Video har sin grund i Umeåföretaget Codemill som levererat digitala videolösningar till stora internationella kunder som BBC och the Guardian News and Media i snart tio år. Med erfarenheter från detta arbete har bolaget Smart Video knoppats av med en produkt riktad mot e-handelsföretag och publicister.

– Vi är väldigt glada över att ha fått in Partnerinvest och Nascent Invest som nya delägare. Nu ska vi fokusera på att bearbeta fler kunder och ta den ledande positionen inom vår nisch, säger Johanna Björklund, vd för Smartvideo, till DI Digital.

Nätverk hjälper till

Uminova Innovation har bidragit till affären genom att koppla samman Smart Video med investerare, en uppgift som affärscoach Anders Blomberg tycker är värdefull.

– Det är ett bra exempel på hur vi kan använda vårt nätverk inom Uminova Innovation. Vi kan skicka case till investerare och koppla ihop bolag med dem, som vi gjort i det här fallet, säger Anders Blomberg.

Stort intresse på marknaden

Smart Video har mött stort intresse på en växande marknad. SmartVideos kunder återfinns inom både B2B och B2C segmenten. Båda segmenten vittnar om ökad försäljning och ökad konvertering vid användning av SmartVideos lösning.

– Smart video använder sig av maskininlärning för att automatiskt och datadrivet tolka information i en videofilm. Baserat på videons innehåll och kunskap om besökaren presenteras relevanta erbjudanden och kampanjer för besökaren samtidigt som denna tittar på videon vilket ökar kundernas onlineförsäljning. Smart Video använder sig av teknologier i utvecklingens framkant på ett smart sätt, säger Lena Fridlund Forsgren, Investment Manager på Partnerinvest.

– Kombinationen av banbrytande forskning, duktiga utvecklare, ett bevisat entreprenörskap samt en växande marknad gjorde att vi ville inleda ett långsiktigt samarbeta med Smart Video, säger Erik Gozzi, Investment Manager på Nascent Invest.