Bakom Smart Video finns Johanna Björklund, Johannes Eriksson, Rickard Lönneborg och Niklas Jansson. Bilden från när företaget vann regionfinalen i Di Digital Startup Tour 2017.
Bakom Smart Video finns Johanna Björklund, Johannes Eriksson, Rickard Lönneborg och Niklas Jansson. Bilden från när företaget vann regionfinalen i Di Digital Startup Tour 2017.

Smart Video utvecklar AI för bloggare

Artificiell intelligens ska ge bloggare och influencers på nätet nya intäkter med interaktiv video. Umeåföretaget Smart Video ingår i projektet.

Influencers, bloggare och andra profiler på sociala medier har blivit en het målgrupp för företag som vill nå ut till sina kunder. Genom samarbete med dessa kändisar har nya möjligheter för reklam vuxit fram på nätet.

Nu kommer teknik med artificiell intelligens som kan göra denna marknadsföring än mer effektiv.

Det är Umeåföretaget Smart Video som tillsammans med företaget Gavagai, Umeå universitet och finska Valossa beviljats ett forskningsprojekt på 15 miljoner kronor för att utveckla artificiell intelligens för influencers och andra småskaliga publicister.

Experter inom artificiell intelligens

Bakom den tekniska lösningen finns experter inom videoanalys, digital publicering och autonoma system hos de medverkande företagen och universitetet. Interaktiv video, AI-driven audiovisuell innehållsigenkänning, semantisk textanalys och semantiska representationer för olika typer av media finns med i den samlade expertkunskapen bakom projektet. Resultatet är Savant, en självoptimerande plattform som är tänkt att öka publicisternas förtjänst på sitt kändisskap.

Plattformens artificiella intelligens kopplar videofilmer med relevant reklam, och uppdaterar automatiskt pågående kampanjer för att öka försäljningen från respektive video.

Savant ska fungera som en katalysator och effektivisera ekosystemet av bloggare och influencers genom att få besökarna på deras webbsidor att bli mer aktiva och därmed öka försäljningen kopplad till de videofilmer som publiceras.

Johanna Björklund, vd för Smart Video, är en av föreläsarna under Umeå Tech Arena, 29 maj. Smart Video är en avknoppning från Codemill och företaget bygger på forskning inom artificiell intelligens. Smart Video har utvecklat en lösning som underlättar för e-handel och onlinebutiker att enklare sälja de produkter som visas upp i en video. Smart Video har under sin tillväxt fått stöd av Uminova Innovation.