Johanna Björklund, Johannes Eriksson, Rickard Lönneborg och Niklas Jansson jublar i kapp.
Smart Video tog hem regionfinalen i Di Digital Startup Tour. Johanna Björklund, Johannes Eriksson, Rickard Lönneborg och Niklas Jansson jublar i kapp.

Smart Video vinner Startup Tour i Umeå

Umeåföretaget Smart Video går vidare till final i Di Digital Startup Tour. Det står klart sedan företaget tog hem regionfinalen i Umeå.

Ifjol segrade Sportswik när regionfinalen av Di Digital Startup Tour avgjordes i Umeå. I år går segern till Smart Video som därmed vinner en plats i finalen i Stockholm 7 december. Där kommer Dagens industri att bland finalister från hela Sverige kora landets mest lovande techbolag. I potten ligger bland annat en miljon kronor till vinnaren i annonspengar.

Smart Video var även med ifjol i Di Digital Startup Tour men nådde då inte ända fram. Men i år var det alltså företagets tur.

Stora förändringar

– Det är helt tokigt vad mycket som förändrats under det här året, utbrister Johanna Björklund, teknikchef, när hon får ta emot segerbuketten.

– Vi fick in nio miljoner i kapital i början av året vilket gjort att vi kunnat ha ett team av utvecklare sedan dess och även jobbat hårt på säljet. Vi är milsvidder från där vi var för ett år sedan, säger Johanna Björklund, och nämner även att företaget tidigare i år vunnit ”Future marketing tech awards” på Guldnyckeln 2017.

– Det känns så roligt att vinna för nu är det verkligen förtjänt, säger hon med ett skratt.

Ser fram mot final

Nu väntar final i Stockholm 7 december för företaget som tagit fram en annonsplattform som kan öka försäljning direkt från videofilmer, något som inte minst online-butiker har behov av. Med Smart Video kan företag använda filmer enklare i nätbutiker och skapa mer trafik och intäkter.

Johanna Björklund ser redan fram mot finalen.

– Vi har riktiga case som vi inte fått visa upp ännu och vi håller på att landa ett par jättefina affärer och jag hoppas att de är i mål till finalen.

Inget uppköp i sikte

I början av året köptes Limes Audio i Umeå upp av Google och det var investeraren Kerstin Cooley i juryn intresserad av att höra mer om. Är målet att Smart Video också ska bli uppköpta? undrade hon.

– Jag tror vi kommer att hamna i diket om vi har som mål att bli uppköpta av Google. Vi ska skapa största möjliga värde. Google kan däremot erbjuda oss byggklossar som vi kan bygga ihop med. Vi kommer att kunna ha en liten tajt produkt som rimmar med det som de erbjuder, svarar Johanna Björklund.

Sammanlagt tio personer ingick i juryn under Di Digital Startup Tour. Här syns fem, från vänster Tina Zetterlund, KPMG, Mattias Pettersson, Northern Light Capital, Jane Walerud, Walerud Ventures, Fredrik Wester, Paradox Interactive, och Lena Fridlund Forsgren, Almi Invest.

Erfaren jury

Juryn bestod av ett helt gäng framgångsrika tech-profiler och representanter från tunga riskkapitalbolag i startupsektorn. Spelmiljardären Fredrik Wester, vd på spelutvecklaren Paradox Interactive och uppvuxen i Umeå, fanns med i juryn liksom investerarna Jane Walerud, Lena Fridlund Forsgren, Almi Invest, Kerstin Cooley, Moor, och Mattias Pettersson, Northern Light Capital, för att nämna några av de tio i juryn.

I deltävlingen i Umeå deltog de fyra Umeåföretagen Loogup, Photon Sports, Smart video och Spacetime, samt Future Ordering, Luleå, Idea2Innovation, Åre, och Pinguin/ AppliedGroup Nordic AB, Sundsvall.


I sista rundan av presentationer återstod Gunnar Granberg, Spacetime, Andreas Stormvinge, Future Ordering, och Johanna Björklund, Smart Video. De fick då några uppföljande frågor från juryn innan vinnaren skulle utses.