smarta glasögon
Artikelförfattaren testar Tobii Glasses med funktion för eye tracking.

Smarta glasögon öppnar nya världar

Kliv in spelens värld, gå runt i bostaden du vill köpa eller undersök var kunder i en butik fäster sin blick. Glasögon med digital funktion har blivit allt mer vanliga. Några av dem presenterades på Webbdagarna i Stockholm.

Nyligen presenterade InfoTech Umeå
hur Google Glass har använts i olika sammanhang och hur även företaget Vuzix tagit fram glasögon med så kallad augmented reality-funktion, förstärkt verklighet som det ibland kallas. Bland annat har skogsmaskinförare fått testa sådana smarta glasögon för att få extra information lätt tillgänglig under ett arbetspass.

Smarta glasögon är något som kommer på bred front, Microsoft har exempelvis lanserat Hololens som en avancerad form av virtual reality-glasögon.

Så att smarta glasögon visas upp på Webbdagarna i Stockholm är inte något att förvåna sig över. I utställningslokalen vid konferensen finns både Moggles och Tobii med sina olika varianter av smarta glasögon.

Smarta glasögon
I Moggles glasögonhållare placeras en mobiltelefon för att ge alla funktioner. 

Kliv in i 3D-världen

Med
Moggles
glasögonhållare kan du kliva in i en 3D-värld. Moggles är ett hopfällbart headset (namnet kommer från ”mobila goggles”) med tillhörande handkontroll som tillsammans med en smartphone gör det möjligt att med virtual reality-teknik kliva in i och uppleva andra världar.

De som testade Moggles på Webbdagarna kunde till exempel få se en film med hiskeliga monster som attackerar en stad. Fast se och se, med Moggles 3D-format handlar det nästan mer om att kliva in i en film eftersom filmens handling utspelar sig i 360 grader runt användaren. Vrid bara på huvudet så får du en ny vy framför ögonen.

Under början av 2015 lanserade Moggle sina glasögon på kampanjsajten Indiegogo för en gräsrotsfinansiering. Kampanjen nådde dock inte ända fram, av insamlingsmålet 60 000 dollar lyckades man få in knappt 14 000 dollar.

Men teamet kan ändå glädja sig åt positiv feedback från både journalister och teknikintresserade konsumenter på CES-mässan i Las Vegas i januari upp en prototyp av produkten på CES-mässan i Las Vegas och fick. Nu kan du snart träffa och testa Moggles på Mobile World Congress i Barcelona 2-5 mars.

Glasögon för eye tracking

På Webbdagarna finns även börsaktuella Tobii med sin nya version av glasögon för eye tracking,
Tobii Glasses 2. Det är glasögon tänkta att användas för studier inom psykologiforskning, användbarhetstester och marknadsundersökningar.

Genom realtidsvisning går det att följa var en användare som bär glasögonen tittar och fäster sin blick. Glasögonen kan användas för till exempel studier i butiksmiljö, studier av social interaktion och i olika utbildningssammanhang.

Forskaren Eva Mårell Olosson, Umeå universitet, följer utvecklingen och hon menar att det idag finns ett trettiotal olika varianter av smarta glasögon på marknaden. Vilka som kommer att överleva och hitta kunder återstår att se, men helt klart är att tekniken kommer att bli allt mer vanlig såväl inom spel och film, som marknadsföring och versioner för operatörer och andra yrkesområden.