Smartmiljös

Smarta idéer från Umeå vinner entreprenörstävling

Kundvagnar som förbättrar shoppingupplevelsen i butiker och ett system för att både kyla och värma stillastående flygplan blev vinnare i Venture Cup Nord.

När Venture Cup Nords Regionfinal avgjordes på Acusticum i Piteå korades
Smartmiljös
från Umeå som vinnare i kategorin Webb, Mjukvara & Media. Företaget har grundats av Dipak Surie och Dinesh Damodaran och utvecklat en innovativ produkt för kundvagnar som förbättrar shoppingupplevelsen i butiker, genom personlig produktsökning och jämförelser. Produkten kan hjälpa butiker att förstå kunders beteende och därigenom ge kunderna nya erbjudanden.

Dipak Surie har en bakgrund som forskare i datavetenskap vid Umeå universitet, bland annat med tillämpningar för smarta kök där sensorer och teknik kan underlätta vardagslivet. Dinesh Damodaran har en bakgrund som affärsutvecklare med studier bland annat från Handelshögskolan i Umeå.

Venture Cup Tomas Gustafsson

Totalsegrare i Venture Cup Nords regionfinal med Smart Climate Scandinavian, till höger grundaren Tomas Gustafsson.

Kyla och värma flygplan

Totalsegrare i regionfinalen blev Smart Climate Scandinavian från Umeå med ett system som kan både kyla och värma stillastående flygplan. Bakom idén står Tomas Gustafsson, som själv följt många nystartade företag genom sitt arbete på Innovationsslussen i Umeå.

– Att tävla med andra innovativa idéer inom olika områden – och gå ut som vinnare är en stor ära. Vinstsumman är ett värdefullt tillskott för utvecklingen av vår verksamhet, säger Tomas Gustafsson.

– Vår produkt är världsunik och kan tillämpas globalt. Om man installerar vår lösning kommer det att medföra positiva effekter för såväl energianvändning som klimatpåverkan, berättar Tomas Gustafsson.

Övriga vinnare under kvällen var Meo -DressedForLife- från Östersund med Lena Åhlin, i kategorin Människa & Samhälle. I kategorin Life Science & Teknik vann Basel Kikhia, Josef Hallberg, Niklas Karvonen, Stefan Sävenstedt & Johan Bengtsson, Memorizon från Luleå.

20 000 kronor delades ut till vinnarna i respektive kategori och ytterligare 80 000 kronor till totalsegraren Smart Climate Scandinavian.


Text av: Mikael Hansson

Publicerad: 17 december, 2014Dela artikel:

Text av:

Publicerad:

Facebook

Mikael Hansson

17 december, 2014