Smarta webblösningar räddar miljön

Krishantering, återvinning och smart matkoll. Deltagarna i Uniadens hackathon visade i helgen hur webblösningar kan bidra till en hållbar miljö.

– Vi hade fem deltagande lag i tävlingen. Deras uppgift var att utveckla en lösning som påverkar miljön och som kan få fler personer att tänka miljösmart, berättar Jane Bertheim, marknadsföringsansvarig för
Uniaden.

I helgens anordnades ett 24-timmars hack som en uppvärmning inför Uniaden, norra Sveriges största arbetsmarknadsmässa, som arrangeras i januari nästa år. Men redan nu är Uniaden igång med olika förarrangemang där ett hackathon arrangeras för studenter som vill tävla om bästa utvecklarkoncept.

24 timmar fick de deltagande lagen på sig att komma på en idé och påbörja utvecklingen av den. Under söndag eftermiddag fick lagen sedan presentera sina idéer för en jury som bestod av representanter från företagen CGI och Cinnober.

Vinnare i tävlingen blev Krisläge med juryns motivering: "En idé på ett koncept som redan i sin nuvarande förpackning går att applicera". Med det menade juryn att Krisläge kommit så långt med idé, hemsida och app att den nästan är färdig för lansering.

– Johannes Hörnberg från CGI nämnde även att lagmedlemmarna i Krisläge bör höra av sig till Västerbottens krisgrupp för att höra om dem skulle vara intresserade av att utveckla idén, säger Jane Bertheim.

På andra plats kom laget Food Reminder. Juryns motivering var: ”Ett lag som satt ihop en idé som tjänar ett vardagligt problem".

Listan över alla deltagande lag

Krisläge – Din hjälp i katastrofsituationer

Krisläge är en app med tillhörande hemsida som ska hjälpa privatpersoner att hantera krissituationer. I tjänsten kan man direkt se om man själv befinner sig i en krissituation. Om så är fallet får man tillgång till officiella uttalanden från myndigheter. På en karta kan man även se var situationer uppstått. Klickar man in på situationerna presenteras mer information och även bilder på krisen.
Tjänsten erbjuder även privatpersoner att rapportera in en händelse via hemsida och app. Lägger man in upp en rapportering dyker även den upp på kartan.

Syftet med Krisläge är att presentera för personer hur, var och varför en kris har skett.

 

Uniadens hackathon 

Appen Krisläga har tagits fram av Måns Hellgren, Isak Dunér, Linus Lagerhjelm, Fredrik Johansson och Mattias Hagberg. Foto: Linnea Lingebrandt.

Food Reminder

En app som påminner om snart utgående varor och även tipsar om recept av den snart utgående varan. Tanken är att man scannar varorna med appen innan man lägger in dem i kylskåpet/skafferiet. Därefter vet appen hur länge en vara håller och hjälper privatpersoner med att inte slänga bort mat i onödan.

Uniadens hackathon
August Stålknapp, Didrik Lindqvist och Viyan Ateaa utvecklade FoodReminder. Foto: Linnea Lingebrandt.

PrintYourself

Lokalproducerad hårdvara är tanken bakom PrintYourself. Det är en tjänst för privatpersoner som vill skriva ut en 3D-modell men själv inte har tillgång till en 3D-printer. Användaren lägger upp den modell som ska skrivas ut och personer med 3D-skrivare kan därefter ta på sig att göra jobbet. I en chat kan leverantör och beställare komma överens om priser samt information om leverans.

Uniadens hackathon
Martin Söderberg och Benjamin Karlsson står bakom PrintYourself.

Trashmageddon

För att öka motivationen hos personer att återvinna saker har deltagarna bakom Trashmageddon gjort ett återvinningsspel. Spelet går ut på att slå ut skräpet och placera dem i rätt återvinningskärl.

Uniadens hackathon>
Samuel Eriksson, Arvid Långström och Jonas Halvarsson har gjort återvinningsspelet Trashmageddon. Foto: Linnea Lingebrandt.

eKO

En webbapplikation som jämför pris på en icke ekologiskprodukt och ekologisk. Detta för att påvisa att skillnaden i pris inte är stor och att man hellre ska välja den ekologiska produkten. Som motivation har tjänsten ett spel, för varje nivå man uppnår vinner man rabatter på ekologiska varor.

Uniadens hackathon
Amanda Halldén, Daniela Ramirez, Cornelia Damber Håkansson, Andreas Grünewald och Daniel Holst utvecklade ett koncept för ekologiska produkter. Foto: Linnea Lingebrandt.

 

 

Uniadens hackathon
Juryn följer intensivt de olika gruppernas förslag. I juryn ingick Johan Wesslén, Johannes Hörnberg och Anders Oscarsen från CGI, samt Mikael Wikner och Mårten Hedborg, båda Cinnober. Foto: Linnea Lingebrandt.

 

Uniadens hackathon
Uniadens arrangörer var Emil Manninen, Mattias Johansson, Jonathan Wallmark, Joel Berglund, Ellen Gustavsson, Martina Hellberg och Jane Bertheim. Foto: Linnea Lingebrandt.