Shimmercat
Grundarna bakom Shimmercat har tagit fram en webbserver som är unikt snabb. Foto: Privat.

Snabb webbserver vinner pris

En webbserver som är dubbelt så snabb som andra lösningar tog hem pris för bästa affärsidé inom Venture Cup Nord.

Nu har höstens första vinnare i region Nord utsetts i Venture Cup. Bland de fyra vinnarna hittar vi ett högteknologiskt optiskt system inom idrott, ekologiska sockar, en sprayindikator för blöjor samt webbserverns motsvarighet till Tesla-bilen.

I kategorin Webb, Mjukvara och Media vann en banbrytande affärsidé med ett unikt sätt att kombinera HTTP2 och funktionell kod med artificiell intelligens. Resultatet blir en webbserver som är dubbelt så snabb som nuvarande lösningar.

– Det är en fantastisk rolig bekräftelse som också visar på att det faktiskt finns substans i det man gjort, och så är det en värdefull slant till företagskassan också, säger forskarstuderande Ludvig Bohlin från Umeå som tävlade tillsammans med Alcides Viamontes Esquivel och Vladir Parrado Cruz med affärsidén ShimmerCat.

Innovation inom optik

I kategorin Människa & Samhälle vann Jonas Sjöberg, som till vardags arbetar på Adopticum. Affärsidén bygger på en unik innovativ teknik inom optik. Sjöberg har utvecklat en metod för att hjälpa elitidrottare att optimera sin explosivitet och snabbhet.

– Nu kommer jag att fokusera på att jobba med finansiering och patent, därför kan jag inte avslöja mer i beskrivningen av idén, berättar Jonas Sjöberg.

De övriga kategorierna i momentet affärsidé var Life Science & Teknik där Britt-Marie Lundmark vann med en indiktator i sprayform som påvisar kiss i blöjor, samt kategorin Miljö & Energi där Mudassar Anwaar vann med Organic Socks.

En professionell jury har röstat fram de bästa affärsidéerna och varje vinnande team belönas med 5000 kronor var.

Den 10 november är det deadline i Venture Cups Moment Affärsplan där 250 000 kronor står på spel. Därefter blir det regionfinal. En vinst i regionfinalen kan leda till en nominering till Venture Cups Sverigefinal.