24hBootUp2014_01.jpg

Socialt hackathon i 24 timmar

En grupp elever från NTI-gymnasiet i Umeå tog hem första pris under helgens hackathon 24h BootUp med en tjänst i mobilen som gör det enklare att handla i affärer.

– Vi satsade på att göra ett socialt hackathon, inte så mycket business, inte fokus på affärsplan eller marknadsplan. Utan främst fokus på att ta fram en tjänst eller produkt som fungerar direkt, berättar Joel Nordin, projektledare från Dohi Sweden.

Det var också i Dohi Swedens lokaler i centrala Umeå som hackathonet anordnades. Från lördag eftermiddag till söndag, under 24 timmar (ja, några timmar gick bort för att sova), träffades närmare 50 deltagare för att tillsammans koda och utveckla spel, applikationer, tjänster och produkter som kan komma andra till nytta.  

– Det som var kul var att det var många tjejer med, och för många var det första gången de var på ett hackathon, säger Joel Nordin.

Testa nya saker

Ett hackathon är ett evenemang där deltagare under vanligtvis 24 timmar träffas för att tillsammans programmera och utveckla digitala tjänster och produkter. Ramarna är ofta fria och ger utrymme till våga testa nya saker. Förhoppningen med 24h BootUp är att deltagarna ska inspireras att vilja fortsätta utveckla och skapa applikationer, och kanske så småningom hitta en idé som kan bli bärbar som grund för ett nytt företag.

Vinnarna

Vinnarna av helgens 24h BootUp var laget 0x00BADA55 som bestod av en grupp elever från NTI-gymnasiet i Umeå. Prissumman 8000 kronor tog de hem med sin mobiltjänst Store Navigator. Baserat på vad en person ska handla skapar den en rutt inne i affären så att kunden på ett effektivt sätt hittar bästa vägen fram mellan hyllorna till kassan.

Andra priset på 5000 kronor gick till Placekitten för en konsthantverksplats på internet som är tänkt att kunna hjälpa hantverkare sälja de produkter de tillverkar.

Tredje priset på 2000 kronor vanns av grupp The academic society of preserving comic sans som utvecklade en webbplats där folk kan lägga upp sina idéer, marknadsföra dem och hitta finansiering.

Arrangör för 24h BootUp var Dohi Sweden med InfoTech Umeå som huvudpartner. Region Västerbotten och Umeå kommun var även sponsorer och partners i arrangemanget.

24h BootUp 

 

24h BootUp 

 

24h BootUp 

 

24h BootUp 

 

24h BootUp 

 

24h BootUp 

 

24h BootUp
 

Text: Mikael Hansson, Foto: Joel Nordin