Andreas Christiansen, investerare från Northern Light Capital, är med på Match Up i Umeå för att hitta nya startup-bolag att investera i.
Andreas Christiansen, investerare från Northern Light Capital, är med på Match Up i Umeå för att hitta nya startup-bolag att investera i.

Söker rätt bolag att investera i

Att hitta rätt startup-bolag för en investering tar sin tid. För investeraren Andreas Christensen är det viktigt att först lära känna bolaget ordentligt.

Att matcha ihop startup-bolag med investerare har blivit en viktig del av inkubatorn Uminova Innovations arbete. De flesta startup-bolag når vid någon tidpunkt en nivå där det krävs nya ekonomiska resurser för att kunna växa vidare. Då kan riskkapital utifrån vara en möjlighet för ett företag att få de muskler som behövs.

Men ska en investering komma till stånd måste startup-bolaget och investeraren få möjlighet att träffas och lära känna varandra. Det kallas matchning och är en möjlighet som Uminova Innovation erbjuder. Samtidigt som Match Up-dagen arrangeras på Väven i Umeå får därför startup-bolag tillfälle att träffa investerare från bland annat Kichi Invest, Fort Knox, Norhern Light Capital, Partnerinvest Norr och Wave Ventures för att bygga upp vad som kanske kan bli en långvarig relation.

Söker drivna entreprenörer

Andreas Christensen från Northern Light Capital, NLC, är en av investerarna som finns med under dagen. Det är ett privat riskkapitalbolag som investerar både kapital och kompetens i främst bolag från norra Sverige. Målbilden är att hitta drivna entreprenörer som har idéer med hög potential och skalbar affär.

– För oss i NLC ger det här en fantastisk möjlighet att träffa startup-bolag som vi annars inte kommer i kontakt med, säger Andreas Christensen.

Enskilda möten

Under dagen har han suttit ner i enskilt möte med ett par startup-bolag för att lära känna dem lite mer. En investering måste kännas rätt för båda parter och därför är det viktigt att få tid att bygga en relation. Andreas Christensen vill att träffen ska ge en första inblick i startup-bolagets möjlighet att växa.

– Vi frågar mycket om skalbarhet och marknadspotential. Hur unika de är i sina tekniska lösningar, det är viktigt för oss eftersom vi bara investerar i techbolag, förklarar Andreas Christensen.

– Vi tittar också på teamet, hur drivna de är, och om det finns en potential för att växa ut i världen.

Träffen ger också möjlighet för entreprenören att ställa frågor till investerarna.

– De vill veta vilka strategier vi har för finansiering, i vilket skede vi kan tänka oss att investera och i vilken omfattning.

Imponerad av intresset

Andreas Christensen är imponerad över att så många kommer till en startup-dag som denna. Närmare 250 personer hade anmält sig för att lyssna till presentationer från företag och nätverka med andra.

– Jag tycker att en sådan här dag är bra för Umeå. Det gör att vi kan få fram intressanta bolag som kan vilja fortsätta och stanna kvar här och få Umeå att växa, säger Andreas Christensen.

– Det visar att Umeå bubblar som startup-miljö och av innovativt intresse. Det är mycket nytt som kommer härifrån och det betyder en hel del för Umeå.

– Jag tror också att det attraherar människor att komma hit, det sätter Umeå på kartan, som det heter, säger Andreas Christensen.


Text av: Mikael Hansson

Publicerad: 16 februari, 2018Dela artikel:

Text av:

Publicerad:

Facebook

Mikael Hansson

16 februari, 2018