Martin Olausson och Camilla Kullborg från Synerleap, ABB:s tillväxthubb, åker till Slush för att hitta startup-bolag att samarbeta med.
Martin Olausson och Camilla Kullborg från Synerleap, ABB:s tillväxthubb, åker till Slush för att hitta startup-bolag att samarbeta med.

Söker smart samverkan med startups

Den som vill hitta startupbolag att samarbeta med ska åka till Slush i Finland. Med 20 000 deltagare är det en världsledande mötesplats för entreprenörer.

Martin Olausson, Head of Business Development, och Camilla Kullborg, Head of Automation & Robotics, från Synerleap, ABB:s tillväxthubb, har intensiva dagar på världens ledande startupkonferens, Slush i Finland. Med över 20 000 deltagare varav 3 100 startups och 1 800 investerare på plats i mässhallen i Helsingfors, Finland, ges ett gyllene tillfälle att träffa startupbolag som kan bli framtida partners.

Nära intill en av de stora scenerna i den enorma mässhallen har ABB strategiskt ställt upp sin monter. Här finns Martin Olausson och Camilla Kullborg från Synerleap, ABB:s tillväxthubb för unga startupbolag. Fast de hinner inte vara några långa stunder i montern. Med alla tillresta erbjuder Slush ett gyllene tillfälle att träffa nya startup-bolag och Martin och Camilla har ett välbokat schema för de två dagarna.

Vi kan inte göra allting själva, vi behöver samarbeta.

– Vi har bokat fullt med möten här på SLush. Vi har fått väldigt många förfrågningar och vi träffar startups från hela världen här, säger Camilla Kullborg.

Målet är att under de två dagarna få gå undan till de lite lugnare avskilda mötesplatserna som finns i mässhallen för att hinna prata med så många startups som möjligt.

– Vi hinner inte höra några av de stora föreläsningarna, vi har fullt upp hela dagarna, säger Martin Olausson.

En tillväxthubb

Tillsammans med kollegan Camilla Kullborg kan han locka med en avancerad labbmiljö i Västerås, stor industrikompetens, ABB:s nätverk av kunder över hela världen och en stor mängd samverkande forskare och experter.

– Just nu har vi också ett virtuellt medlemskap som vi öppnat för att kunna ta emot bolag från hela världen, berättar Martin Olausson, något som är nödvändigt eftersom allt fler startupbolag från andra länder söker kontakt med Synerleap.

Samarbete en nödvändighet

Att samarbeta med startups har blivit en nödvändig självklarhet för de flesta stora internationella bolag. Förutom ABB kan deltagarna på Slush träffa IBM, Microsoft, Google, Amazon, Porsche, PwC, Nordea, Samsung och många fler – alla med en öppen inbjudan till startup-bolag som söker samarbete.

Slush ger också startup-bolagen möjlighet att få till många snabba möten som inte på samma sätt går att ordna på annat håll. För startup-bolagen är sådana möten mycket viktiga. Ett samarbete med exempelvis ABB kan ge tillgång till den stora internationella marknad och det nätverk av kunder som ABB har globalt.

Det här är Martin Olausson och Camilla Kullborg väl medvetna om, inte minst för att ABB ska kunna hålla sin position i en allt hårdare internationellt konkurrens.

Kan inte göra det på egen hand

– Vi behöver bli snabbare på att skapa innovationer. Vi kan inte göra allting själva, därför är startups viktiga, vi behöver samarbeta, säger Camilla Kullborg.

– Det här har vi inom ABB insett sedan länge. Därför har vi startat Synerleap som ett sätt för startups att komma in i ABB, säger Martin Olausson.

Men det är inte enbart enskilda startups som är viktiga. För Synerleap är det nödvändigt att få hela ekosystem och innovationssystem att fungera smidigt. Därför är regionen kring Västerås stad och Västmanland viktig, eftersom Synerleap har sin bas där. Det innebär att organisationer i området som Vinnväxt-initiativen Automation Region och Robotdalen samt lokala inkubatorer och science parks blir viktiga i partnernätverket.

För hela Sverige

Men Synerleaps verksamhet sträcker sig ut över hela Sverige, betonar Martin Olausson. Två av medlemmarna, Prediktera och Algoryx, kommer från Umeå och Martin Olausson och Camilla Kullborg ser gärna att fler bolag från norr kommer med.

– Eftersom vi jobbar för hela Sverige så vill gärna jobba med Uminova Innovation i Umeå, säger Martin Olausson.

Nyligen deltog han själv på Umeå Tech Arena och Ignite North som ordnades samma dag för att få startups och stora industribolag att träffas. Över 80 träffar mellan startups och stora industrier genomfördes under dagen och Synerleap hade del i flera av dessa träffar.

– Jag är riktig imponerad av hela Umeåatmosfären och pulsen som var där. Jag är också mycket imponerad av startupsen. Det var särskilt ett som jag brinner för, det var klockrent, säger Martin Olausson som tydligt visar att han ser fram mot att få jobba med fler bolag från norra Sverige.