Thomas Sarlin, till vänster, blev sommarentreprenör hos Skillster och fick i uppdrag att utveckla ljuddesign till fordonsutbildningar i simulator. Till höger Andreas Lind och Gustav Skoglund från Skillster.
Thomas Sarlin, till vänster, blev sommarentreprenör hos Skillster och fick i uppdrag att utveckla ljuddesign till fordonsutbildningar i simulator. Till höger Andreas Lind och Gustav Skoglund från Skillster.

Sommarentreprenören som bytte brospolning mot ljuddesign

Att bli sommarentreprenör gav Thomas Sarlin en kickstart som egen företagare. ”Jag blev riktigt överraskad av hur enkelt det är”, säger han.

Thomas Sarlin, 28 år, studerar till civilingenjör och har ett särskilt intresse för interaktionsdesign och programmering. När han förra vintern fick nys om Uminova Innovations satsning med sommarentreprenörer såg han chansen att få både en spännande sommar och en riktigt fin merit på sitt cv. Att få byta ut det inte fullt så roliga sommarjobbet att rengöra 2000 broar i länet mot att starta eget företag är inget som han ångrar.

Thomas uppmuntrar alla som är nyfikna på att bli sommarentreprenör att skicka in en ansökan.

– Om jag inte blivit sommarentreprenör i somras hade mitt sommarjobb varit att rengöra länets 2000 statliga broar med högtryckstvätt. Nu fick jag istället en möjlighet att göra det jag utbildar mig inom och få ett första steg in på arbetsmarknaden, säger Thomas Sarlin.

Hittade rätt under ett Startup Coffee

Under ett Startup Coffee hos Uminova Innovation hälsade han på killarna i inkubatorbolaget Skillster som utvecklar simulatorer för fordonsutbildning. Tillsammans kom de fram till att Thomas kunskaper inom ljudteknik skulle kunna bidra till en bättre simulatorupplevelse.

– Genom att addera ljuddesign kunde jag hjälpa Skillster att göra simulatorerna ännu mer verklighetstrogna. De hade nog inte riktigt tänkt på hur viktigt ljudet är för att skapa känslan av att man verkligen sitter i en lastbil, säger Thomas Sarlin.

Inte alls krångligt

Uppdraget blev 160 timmar förlagda under sommarmånaderna med arbetstider som var mycket flexibla. Som sommarentreprenör fick han starta ett eget företag, något som Thomas funderat på att göra redan när han frilansade som ljudtekniker, men aldrig kommit till skott med eftersom det verkade krångligt och svårt.

– Jag blev riktigt överraskad av hur enkelt det faktiskt var. Det var inga som helst problem, och jag fick den hjälp jag behövde. Nu när jag vet det önskar jag att jag hade startat en egen firma tidigare, säger han.

Uppdraget åt Skillster gav också en fortsättning i ett annat startup-företag hos Uminova Innovation.

– Idag programmerar jag åt bolaget Musikmedel en dag i veckan, en kontakt som jag fick tack vare uppdraget för Skillster, berättar Thomas Sarlin.

Ansök om att bli sommarentreprenör.