Sommarentreprenörerna Charlie Lundberg och Jonas Sjödin tillsammans med Elin Högdahl, Atea, som varit deras handledare.
Sommarentreprenörerna Charlie Lundberg och Jonas Sjödin tillsammans med Elin Högdahl, Atea, som varit deras handledare.

Sommarentreprenörer ger lyft till företag

Att få anlita sommarentreprenörer ger vinst åt alla, menar Atea som för andra året i rad är med i Uminova Innovations satsning.

I somras provade studenterna Charlie Lundberg och Jonas Sjödin något annorlunda – att inom Uminova Innovations satsning på sommarentreprenörer starta företag och arbeta som konsulter hos ett bolag som har behov av ny kompetens.

Under terminerna läser Charlie Lundberg på Beteendevetenskapliga programmet med inriktning mot it-miljöer medan Jonas Sjödin läser till civilingenjör inom datavetenskap och interaktionsdesign. Men att vara sommarentreprenör har gett de båda studenterna mängder av skarp erfarenhet om att starta och driva företag som de inte kan få via sina utbildningar.

– Jag hade inte startat mitt företag om det inte varit för sommarentreprenörskapet. Vi fick stöd från Uminova Innovation vilket gjorde det smidigt och enkelt att komma igång. Det gav mod, säger Charlie Lundberg.

– Under startups-fasen fick vi träffa folk som var mycket kunniga inom företagande och ekonomi för att det ska bli rätt med skatter och liknande, fortsätter han.

– Vi fick också möta en erfaren entreprenör som startat flera företag. Han kunde ge oss många tips, det var mycket givande. Vi har dessutom fått en fantastisk inblick i hur arbetsmarknaden ser ut för oss efter studierna, säger Jonas Sjödin.

Läs mer om att bli sommarentreprenör.

För Charlie och Jonas innebar sommarentreprenörskapet ett nära samarbete med Atea för att utveckla en chatbot och instruktionsfilmer som kan användas för att visa på funktioner i Cisco Webex Board, ett samarbetsverktyg med pekskärm för fysiska mötesrum.

Gick all in

Från Ateas sida är alla mycket nöjda med att ha fått jobba tillsammans med Charlie Lundberg och Jonas Sjödin. Elin Högdahl, som varit handledare, kan inte nog berömma den insats som de båda gjort.

– En förutsättning för att det ska funka är att gå all in, och det har ni verkligen gjort, säger hon till Charlie och Jonas när de träffas under mässdagen Atea IT-arena i Umeå.

– Vi har fått ett problem löst på mycket kort tid, verkligen otroligt kort tid. Att få några som är hungriga efter kunskap och fulla av energi har varit en styrka, fortsätter Elin Högdahl.

Alla vinner

Jörgen Winqvist, platschef på Atea, är också mycket nöjd över samarbetet med sommarentreprenörerna.

– Det vi gjort med Uminova Innovation är en win-win-win-win-win-situation. Vi är alltså fem vinnare. Det är vi på Atea, det är sommarentreprenörerna, det är leverantören som i det här fallet är Cisco, det är våra kunder och slutligen är det en vinst för Umeå som stad, säger Jörgen Winqvist.

Han berättar att det är andra året som Atea jobbat tillsammans med sommarentreprenörer från Uminova Innovation och att det också blir en fortsättning nästa år.

– Nästa år vill vi göra det med ännu mer kundfokus. Gärna kring Internet of Things och AI. Det här ger oss syre och energi för att gå vidare, fortsätter Jörgen Winqvist.

Sommarentreprenör i korthet
  • Du som student startar ditt eget företag i en trygg miljö
  • Vi hjälper dig med frågor om F-skatt och att fakturera
  • Vår samarbetspartner PwC utbildar dig i bokföring och deklaration, och stöttar upp om något skulle strula
  • Du matchas ihop med ett bolag som behöver din kompetens. Vi tittar inte bara på vad du kan, utan också på personlighet och intressen
  • Bolaget och du kommer överens om när uppdraget ska utföras inklusive arbetstider. Varje uppdrag är på minst 160 timmar under 4-10 veckor. (Uppdraget kan pågå längre om ni kommer överens om det.)
  • Bolagen betalar dig 200 kr/tim exklusive moms i konsultarvode

Läs mer om att bli sommarentreprenör.