Umeåföretaget Spacetimes reseplanerare blir löneförmån för anställda i Järfälla kommun. Bilden från 2017 då Spacetime utsågs till Årets avknoppningsföretag i Umeå.
Umeåföretaget Spacetimes reseplanerare blir löneförmån för anställda i Järfälla kommun. Bilden från 2017 då Spacetime utsågs till Årets avknoppningsföretag i Umeå.

Spacetime blir löneförmån

Reseplaneraren Spacetime från Umeå kommer att erbjudas som löneförmån till anställda i Järfälla kommun.

Spacetime har många likheter med en reseplanerare och hjälper användaren att boka det smartaste sättet att resa, både ur ett ekonomiskt och klimatsmart perspektiv. Järfälla kommun använder den kombinerade mobiltetsplattformen för sina tjänsteresor men kommer efter årsskiftet även att erbjuda Spacetime som löneförmån till sina anställda, skriver North Sweden Cleantech på sin webb.

Löneförmån

– Hittills har vi använt Spacetime för tjänsteresor med cyklar, bilpool och digitala biljetter för kollektivtrafik. Det är otroligt smidigt att ha allt samlat i samma system. I början av 2018 kommer vi också att erbjuda våra medarbetare att använda det privat som en löneförmån, säger Agneta Dahlgren, projektledare för Spacetime på Järfälla kommun.

I spåren av den breda samhällsdebatten kring klimatpåverkan finns ett stort intresse för frågor kring resande, i både det lilla och stora perspektivet. Och alltfler organisationer inser att de har mycket att vinna, både ekonomiskt och klimatmässigt, på att se över hur de reser. Fördelen med Spacetime är att det är enkelt och samlar all information om resandet på ett och samma ställe. Dessutom minskar den administrativa kostnaden betydligt.

Billigare och mer hållbart

– Det här ger de anställda möjligheten att resa både billigare och mer hållbart även utanför jobbet. För varje sökt resa får användaren dessutom info om bland annat kostnad och miljöpåverkan, vilket gör det lätt att boka en klimatsmart resa, säger Gunnar Granberg, vd på Spacetime.

Agneta Dahlgren berättar att en av de största utmaningarna som Järfälla kommun har handlar om just miljöpåverkan. Och det är inte bara tjänsteresorna det handlar om. Hur vi tar oss till jobbet påverkar också vilka val vi gör på arbetstid.

– På Järfälla kommun har vi jobbat med frågor kring hållbarhet i många år och det står klart att det handlar om att få individerna att ändra beteende. Det är inte det lättaste och det går inte fort. Men jag tror vi har kommit en bra bit på väg. Det ska bli intressant att se hur systemet kommer att användas av de anställda då det blir en löneförmån, säger Agneta Dahlgren.