Atea
Ett 50-tal anställda på Atea i Umeå på väg för att lyssna på nya trender och tendenser.

Spaning inför framtidens teknik

För andra året i rad har Atea samlat över 1200 av sina anställda till en gemensam utbildningsdag på Stockholms universitet. Från Umeå åkte ett 50-tal konsulter och säljare för att ta del av nya trender och tendenser.

Här berättar Jörgen Winqvist, Joel Dahlström och Tobias Renström från Atea i Umeå om några kommande trender som de noterade bland de närmare 100 olika föredragen som hölls under utbildningsdagen. Samverkan över internet, molnet, Windows 10 och mobil utveckling är några punkter som de tre fastnade inför.

Jörgen Winqvist, platschef Umeå:

”Inom samverkansområdet kommer det flera nyheter med nya funktioner i
Office 365. Office video är en tjänst som gör det möjligt för företag och organisationer att skapa ett eget mediabibliotek; ett privat Youtube, enkelt uttryckt.

Skype Meeting Broadcast
är en ny komponent i Skype for business. Du kan skapa mötesrum med upp till 10 000 användare samtidigt från vilken typ av enhet du vill med liknande handgrepp och funktionalitet som för ett vanligt Skypemöte.

Office 365 Planner
kommer att lanseras inom kort. Det ger ett utvecklat stöd för verksamheten att planera och följa upp, och blir ett komplement till MS Project. Vi fick också se
Office Graph
som på ett mycket detaljerat sätt kan följa dokumentflöden och konversationer i Office 365-familjens alla funktioner och appar. Det visar om dokument öppnats, om de lästs, och om de var skyddade hur många av dem som ändå försökt att öppnas.

Denna möjlighet är inte ny, men i Office 365 hanteras identiteten på ett sådant sätt i molnet att det är oerhört mycket enklare att sätta igång denna funktionalitet i en verksamhet säkerhetsmässigt. Jag tänker mig att verktyget kan vara bra för 1-2 personer på till exempel ett landsting för att ha tillgång till när oegentligheter kring användning av internet utreds eller kring hantering av personuppgifter, eller när loggar av annan anledning begärs ut under offentlighetsprincipen.

Inom
Nätverk och kommunikationsområdet
hittar vi spännande tjänster som handlar om positionering i exempelvis varuhus. Det är teknik från Cisco som kallas BLE, Bluetooth Low Energy. Det är enheter som sänder ut en signal, max 15 meter, som kan snappas upp i en smartphone och till exempel skapa ett erbjudande i en app när kunden stannar en stund vid till exempel skor på ett varuhus.

Idag har vi redan möjligheten med nätverksbaserad positionering där accesspunkterna letar enheter hos kunder i till exempel en galleria med en noggrannhet på ca fem kvadratmeter. Det som är helt nytt är en teknik som Cisco kallar Halo, metoden kallas ”angel of arrival”. Det handlar om att avläsa vilken vektor trafiken kommer in i och inte ”bara” triangulering. Det medför högre positionsnoggrannhet, mindre än en meter! Lösningen kommer inom några veckor, och fick best-in-show på en mobilitetsmässa nyligt i Las Vegas.

För att kunna hantera all data som skapas vid positioneringen av enheter kommer nu också förbättrade analysverktyg för att dra slutsatser av all data, till exempel heatmaps. Man kan också bygga startsidor på webben beroende på var du befinner dig på ett wifi när du surfar ut på internet.

Sjukhus, handel, konferensanläggningar och hotell bör kunna hitta verksamhetsnytta med positioneringstjänster, deras integration till appar och mer utvecklade analysverktyg.

Jag lyssnade också på vår chefs IT-arkitekt inom Atea om trender, bland annat om
Internet of Things. Ett exempel kom från ett parkeringshus i Täby. När bilen kör in vid entrén OCR-scannas nummerplåten. Systemet slår upp information om bilen, dess märke och prisklass men också var den hör hemma, i vilken stadsdel och stad. Väl uppe på nästa plan får föraren riktad reklam, kör du till exempel en BMW X5 boende i ett ”A-läge” i Stockholm kan du få erbjudande om att provköra nya XC-90.

Datainspektionen har gjort en utredning och funnit att ingen information sparas om personer utan att endast bilen är i fokus, varför de friar denna lösning. Exemplet säger en hel del om den digitaliseringsvåg i smarta städer som nu ligger framför oss i.”

Joel Dahlström, teknikkonsult:

”Inom mobila enheter ser vi exempelvis
Windows 10-enheter
som ersätter den traditionella arbetsplatsen. Det ger möjlighet att via dockningsstation kunna ansluta sin mobiltelefon och fortsätta arbeta i desktopmiljö. Konceptet kallas continuum.

Windows 10
är ett nytt operativsystem med nya spännande funktioner som kommer att förändra den traditionella hanteringen av klienter. Det ger förenklade möjligheter till deployment, samt installation av uppdateringar via Windows Update. Det kommer inte att vara möjligt att avstå från uppdateringar vilket skall bidra till att underlätta kommande versionsförändringar. Internet Explorer kommer nu i två versioner, Internet Explorer 11 och EDGE (en app).

Vi fick också höra om spännande tankar kring
identitetshantering. Här kommer möjligheten att byta ut det traditionella lösenordet mot till exempel irisskanning, ansiktsigenkänning eller fingeravtryck – Windows hello.”

Tobias Renström, tekniker:

Hybrid Cloud
är första steget till molnet. Det ger möjlighet att kombinera sin egen miljö med fördelarna i molnet som för att ha full kontroll på sitt data samtidigt som man använder molnet för att växa.

Software-Defined Networking
gör att du slipper ha behovet att ha dedikerad hårdvara till funktioner och istället använda virtuella switchar och brandväggar.

Microsofts Surface Hub
förändrar sättet att kommunicera och samarbeta. Digitalisering av anteckningar samlade på ett ställe ger ett effektivare arbete.”